Руският фондов пазар преустановява търговията с долари и евро след санкции от САЩ и Великобритания

Основната руска фондова борса спря търговията с долари и евро, след като Съединените щати и Великобритания наложиха на Москва нов пакет от санкции заради военната ѝ офанзива в Украйна, предаде АФП.

На 12 юни Вашингтон обяви, че налага санкции на Московската борса, която е основната руска фондова борса и клирингова къща за валутни транзакции. Това е ново голям финансов удар за Русия

"Поради въвеждането на ограничителни мерки от страна на Съединените щати срещу Moscow Exchange Group, борсовата търговия и прехвърлянето на инструменти в щатски долари и евро ще бъдат преустановени", се казва в изявление на руската централна банка.

Мерките, които са насочени срещу възможността на руснаците да купуват и търгуват с чуждестранна валута, обикновено предизвикват силна реакция в Москва и в цялото руско общество. Валутният курс се разглежда като ключов показател за състоянието на руската икономика. Много руснаци предпочитат да спестяват в западни валути, като често продават рубли по време на икономическа криза, тъй като през трите десетилетия след разпадането на Съветския съюз те бяха няколко пъти девалвирани.

По време на Съветския съюз съществуваше процъфтяващ черен пазар на валути, чиито цени бяха далеч от официалния държавен обменен курс. Както централната банка, така и Кремъл се опитаха да успокоят положението си.

"Компаниите и физическите лица могат да продължат да купуват и продават щатски долари и евро чрез руските банки. Всички средства, държани в щатски долари по сметки, остават в безопасност", заяви банката.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че регулаторът "осигурява стабилност на всички пазари", съобщиха държавните медии.

Руснаците все още ще могат да търгуват с долари и евро извън централизираната Московска борса - нещо, което би могло да ограничи ликвидността и да доведе до по-висока волатилност. Много руски компании и банки вече намалиха зависимостта си от западните валути през двете години, откакто Москва нареди на войските си да влязат в Украйна, като китайският юан представлява по-голямата част от сделките с чуждестранна валута на Московската борса.

Няколко банки имаха спредове относно разликата между цената, на която предлагат да купят и продадат валута - между 3 и 10 рубли, което е типичен курс.

Част от тях веднага след въвеждането на санкциите повишиха обменните си курсове до 200 рубли за долар. Ден преди обявяването на санкциите, централната банка на Русия беше определила обменния курс на 89 рубли за долар.

Песков заяви, че Русия "обмисля" възможности за ответни мерки. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон