Русия забрани достъпа до 81 медии от ЕС, сред които "24 часа" и "Медиапул"

Русия блокира достъпа до 81 медии в ЕС като "ответна мярка", след като миналия месец Брюксел наложи забрана за излъчване на няколко руски държавни медии, предаде БГНЕС.

От България са наложени забрани срещу вестник "24 часа" и "Медиапул".

"Въвеждат се временни ограничения на достъпа от територията на Руската федерация до излъчваните ресурси на редица медии от държавите - членки на Европейския съюз, и на медийни оператори от целия Съюз, които системно разпространяват невярна информация за хода на специална военна операция", се казва в съобщение на руското външно министерство.

"Руската страна нееднократно и на различни нива предупреждава, че политически мотивираният тормоз над местни журналисти и необоснованите забрани на руски медии в ЕС няма да останат незабелязани. Въпреки това Брюксел и столиците на страните от блока избраха да поемат по пътя на ескалацията, принуждавайки Москва да предприеме огледални и пропорционални контрамерки с поредната нелегитимна забрана. Отговорността за подобен развой на събитията се носи единствено от ръководството на Европейския съюз и страните от това обединение, които подкрепиха подобно решение. Ако ограниченията върху руските медии бъдат отменени, руската страна също ще преразгледа решението си по отношение на посочените медийни оператори", се допълва в позицията.

ЕС забрани разпространението на "Гласът на Европа", информационната агенция РИА и вестниците "Известия" и "Российская газета".

С днешното решение от руска страна са наложени ограничения на агенция Франс прес, австрийската държавна телевизионна компания ORF, ирландската телевизия RTE и испанската информационна агенция ЕФЕ, десетки вестници и "Политико", "Дер Шпигел". В списъка са включени 4 гръцки и 3 румънски медии. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон