Рядко явление може да разкрие връзката на Стоунхендж с Луната

Идеята, че Стоунхендж е свързан по някакъв начин с Луната, се утвърждава през 60-те години на ХХ век.

За хората, събирали се през вековете в Стоунхендж - внушителния праисторически паметник, който от 4500 години се извисява над равнината Солсбъри в Югозападна Англия - вероятно е било ясно как слънцето е повлияло на дизайна му.

Централната ос на каменния кръг е била - и все още е, подравнена с изгрева на слънцето в средата на лятото и залеза в средата на зимата, като камъните драматично обрамчват изгрева и залеза на слънцето, когато дните са най-дълги и най-къси.

Но дали Стоунхендж и евентуално други мегалитни паметници по света са ориентирани и спрямо луната?

Идеята, че Стоунхендж е свързан по някакъв начин с Луната, се утвърждава през 60-те години на ХХ век. Тази концепция обаче не е била систематично изследвана - казва Клайв Ругълс, почетен професор по археоастрономия в училището по археология и древна история в университета в Лестър.

Това лято археолозите използват малко познатото лунно явление, което се случва на всеки 18,6 години, за да го изследват като част от работата си по разбирането на причините за построяването на Стоунхендж.

Подобно на слънцето, луната изгрява на изток и залязва на запад. Въпреки това изгревът и залезът на Луната се движат от север на юг и обратно в рамките на един месец. Северните и южните крайни точки също се променят за период от около 18 години и половина. Лунното стоене е, когато най-северният и най-южният изгрев и залез на Луната са най-отдалечени един от друг.

"Изгревът на Луната се променя всеки ден и ако проследите това в продължение на един месец, ще забележите, че има северна и южна граница, отвъд които Луната никога не изгрява (или залязва)", казва Фабио Силва, старши преподавател по археологическо моделиране в университета в Борнмът.

"Ако наблюдавате тези граници в продължение на 19 години, ще забележите, че те се променят като акордеон: разширяват се до максимална граница (голямото лунно застояване) и след това започват да се свиват до минимална граница (малкото лунно застояване)".

Това голямо лунно застояване трябва да се случи през януари 2025 г., но от сега до средата на 2025 г. Луната може да изглежда, за случайния наблюдател, необичайно ниско и високо на нощното небе през лунния месец.

Ако се намирате в една от тези 19 години, от време на време ще виждате Луната да изгрява или залязва много по-на север или на юг, отколкото в повечето случаи. В годините между тях никога няма да я видите там - каза Ругълс.

Въпреки името на явлението, Луната всъщност не стои неподвижно през този период, казва той.

"Това, което стои неподвижно, са тези граници, а моментът, в който това ще се случи, е през януари следващата година", добави Ругълс. "Но в продължение на около една година от двете страни, ако се случи да уловите изгрева на Луната в подходящия момент, ще видите Луната да изгрява изключително ниско (в небето)".

Стоунхендж е изграден от два вида камъни: по-големи и по-малки сини камъни, които образуват два концентрични кръга. Ругълс каза, че камъните на станцията на Стоунхендж, които образуват правоъгълник около кръга, приблизително съвпадат с крайните позиции на Луната по време на лунния покой.

Как е постигнато това лунно подравняване, дали е било замислено и каква е потенциалната му цел - това са дискусионни теми, които екипът иска да проучи./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон