Роберт Фицо "прости" на стрелеца и нападна опозицията

Словашкият премиер Роберт Фицо направи видеообръщение за първи път след опита за покушение срещу него, предаде БГНЕС.

Фицо каза, че прощава на 71-годишния поет Юрай Чинтула, който го простреля с четири куршума на 15 май в Хандлова.

14-минутното видео във Фейсбук, което има и английски субтитри, е озаглавено "Прощавам и предупреждавам".

„Време е аз да направя първата крачка и това е прошката. Не изпитвам омраза към непознатия, който ме застреля. Няма да предприема активни правни действия срещу него или да търся обезщетение. Прощавам му и го оставям да разбере какво е направил и защо го е направил в собствената си глава. В крайна сметка е очевидно, че той е бил само пратеник на злото и политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери“, каза премиерът и изрази надежда, че ще може да се върне на работа в края на юни или началото на юли.

Във видеото премиерът седи на стол, облечен в светла риза и е значително по-слаб отпреди покушението. Той похвали и благодари на медицинския екип в Банска Бистрица.

Премиерът отправи нападки към "антиправителствени" медии и неправителствени организации и ги обвини, че омаловажават опита за покушение срещу него.

„На 15 май активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради политическите ми възгледи. Те казват, че това е атака от самотен луд човек, че няма връзки между него и опозицията, че увреждането на здравето ми не е сериозно. Винаги съм пазил личния си живот, така че дори и сега ще се огранича само да заявя, че нападението причини сериозни увреждания на здравето ми, повторни операции, много болка и страдание“, заяви той.

„Вече няколко месеца публично съобщавам, че вероятността от убийство на политик от правителството в Словакия се приближава до 100%. Казах го публично в медиите и на пресконференции, казах го на всички посланици на страните от ЕС и НАТО в Словакия, отворих темата и на няколко двустранни срещи с моите партньори. Преди няколко седмици на заседание на кабинета дори помолих министрите да не влизат в тълпата. Моят политически опит от 32 години ме предупреди“, добави Фицо.

Отношението към Украйна няма да се промени

Министър-председателят на Словакия не пропусна да коментира Украйна и позицията на правителството му спрямо руската агресия. Той повтори, че отказва да предостави военна помощ от държавни ресурси и предпочита "мира пред войната". Според него войната в Украйна е гарантирала едностранчивото мнение - "който не подкрепя Украйна е наричан руски агент".

Фицо разкритикува Партията на европейските социалисти /ПЕС/, която миналата година изключи словашките партии „Смер“ и „Хлас“ именно заради позицията им за Украйна, след като те съставиха коалиционно правителство.

"Опозицията срещу политик, с когото не сте съгласни, не се разрешава, като го застреляте. Обратно. Бих искал да изразя вярата си, че цялата болка, през която преминах и през която преминавам, ще послужи за нещо добро", каза още Роберт Фицо. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон