Рийвс стана първата жена министър на финансите в Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс, бивш икономист от Английската централна банка, беше назначена за канцлер на финансите на Обединеното кралство.

Тя стана първата жена на този пост след категоричната победа на лейбъристите над консерваторите на парламентарните избори, предаде АФП.

От Даунинг стрийт обявиха, че тя е назначена за "канцлер на хазната" - традиционната й титла. Рийвс пристигна по-рано днес в официалната резиденция на британския министър-председател в Лондон.

Новият министър на финансите, който вярва, че "промяната ще дойде само с желязна дисциплина" по отношение на публичните финанси, подчерта, след като беше преизбрана за депутат от Северна Англия, че задачата ѝ няма да бъде "лесна".

"Няма чудодейно решение и предстоят трудни избори", допълни жената, която от месеци насам набляга и на факта, че лейбъристите сега са "естествената партия на бизнеса".

Новото лейбъристко правителство ще има ограничено пространство за маневриране след 14 бурни години на консервативно управление.

Въпреки че икономическият растеж се ускорява бавно, а инфлацията се върна към целта на Английската централна банка, публичните финанси са в лошо състояние.

След финансовата криза и кризата на покупателната способност, пандемията, Брекзит, финансовите сътресения, причинени от краткия мандат на Лиз Тръс, и нестабилността на управлението с петима министър-председатели за 14 години, от правителството на Стармър се очаква да внесе стабилност и в политиката, и в икономиката.

Преди победата на лейбъристите Рийвс беше заявила, че иска да счупи "последния стъклен таван в политиката", като стане първата жена, заемаща втория най-престижен пост в британското правителство - почтена позиция, която съществува от 800 години. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон