Янаки Стоилов: ВСС изнесе щит пред главния прокурор

Решението на ВСС е опит щитът за защита на главния прокурор да се изнесе на много предна фаза, заяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред депутатите по време на днешното си изслушване в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

„В професионален, юридически, а и в обществен план моето предложение изпълни своята роля“, коментира Стоилов отказа на съдебните кадровици да разгледат по същество сигналите срещи Иван Гешев и отказа да разгледат по същество предсрочното му освобождаване от поста.

„Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което ме озадачава и аз не приемам, е че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, всъщност ВСС излезе с решение, че не е разглеждал това, което обсъжда в продължение на 7 часа“, коментира Стоилов вчерашното заседание на Съвета.

До него, в качеството му на министър на правосъдието, е постъпи информация от колегата му вътрешен министър Бойко Рашков за допуснати нарушения от главния прокурор Иван Гешев, които той отнесе до ВСС, заедно с предложение предсрочно прекратяване на мандата на ръководителя на държавното обвинение. Според Янаки Стоилов и Бойко Рашков главният прокурор е разгласявал данни от досъдебни производства „избирателно и тенденциозно“, които показват „пристрастност и предубеденост“, в нарушение на презумпцията за невиновност.

„Липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности“, обясни Стоилов от трибуната на парламента.

Той даде за пример и участието на служители от Бюрото за защита на свидетелите, които осъществява личната охрана на главния прокурор, в извършването на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения.

„Пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието кадрово окомплектоване са участвали командировани прокурори, поставящо под въпрос тяхната независимост“, коментира още правосъдният министър. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон