Рая Назарян от ГЕРБ-СДС оглави парламента, избраха и заместник-председателите

Във втория ден от живота на 50-ото Народно събрание Рая Назарян от ГЕРБ-СДС оглави институцията и бяха избрани заместниците ѝ от всяка една от седемте парламентарно представени партии, предедаде репортер на БГНЕС.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН - 131 гласа “за” Рая Назарян бе избрана за председател. Изборът бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН.

"Благодарим на колегите от ИТН, че поеха целия пасив и всички се упражниха върху тях", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти след гласуването. "Не бих върнал на никому никакъв жест, защото такъв не е поискан. Имаме първи мандат, който избирателите с над 11% разлика искат от ГЕРБ", припомни Бойко Борисов и добави: "Жестът го очаквах от ПП-ДБ".

“С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт”, заяви новоизбраният председател Назарян и продължи: "Независимо от политическите си различия носим отговорност за публичните дебати. Вярвам, че всички ние ще се удържаме на този принцип".

Назарян увери колегите си в парламента, че нейно могат да разчитат на диалогичност, отговорност, спазване на Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание.

След това работата на НС продължи с избора на седем заместник-председатели, по един от всяка парламентарно представена партия. Те бяха гласувани анблок.

Заместник-председател на НС от ГЕРБ е Росица Кирова, от ДПС – Йордан Цонев, от ПП-ДБ – Атанас Атанасов, от БСП предлага Драгомир Стойнев, от Възраждане – Цончо Ганев, от ИТН – проф. Андрей Чорбанов, от Величие – Виктория Василева. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон