Ракетен костюм на НАСА ще помага на плувците за олимпийски рекорди

Състезателите вярват, че иновациите могат да бъдат решаващи в спорт, в който медалите понякога се решават само от един пръст разстояние, въпреки че доказателствата не са толкова сигурни.

Плувците, които ще се борят за злато на Олимпийските игри в Париж по -късно този месец, залагат на най-новите модерни бански костюми. Те ще бъдат тяхното тайно оръжие в басейна.

Състезателите вярват, че иновациите могат да бъдат решаващи в спорт, в който медалите понякога се решават само от един пръст разстояние, въпреки че доказателствата не са толкова сигурни.

Задвижвана от технология, вдъхновена от пътуването в космоса, Speedo създаде нова версия на своя костюм Fastskin LZR Racer, обявен за най-отблъскващия водата досега.

Твърди се, че осигурява усещане за "безтегловност" и ще бъде носен от най-добрите плувци, сред които Ема Маккинън от Австралия, американецът Кейлъб Дресел и британецът Адам Пийти, които се стремят да скъсят всяка стотна от секундата от времето си.

"Това е моят собствен малък костюм Speedo", казва асът в свободния стил и бътерфлая Дресел, който спечели пет златни медала на Олимпийските игри в Токио с по-ранна версия на костюма.

"Чувствам се уверен, че костюмът ще ми помогне", добави той.

Маккинън, която спечели седем медала, включително четири златни, на Олимпийските игри в Токио през 2021 г., нарече новия си костюм "по-бърз от всякога, като водата просто се плъзга".

Костюмите използват технология за покритие, която първоначално е използвана за защита на сателити.

Те са най-новата разработка в битката за надмощие, продължаваща десетилетия, в която други марки като Arena, Mizuno и Jaked се опитват да разширят границите все повече.

"Най-големият фактор при плуването е съпротивлението, тъй като то е във вода, което е далеч от основния фактор за намаляване на скоростта", каза пред АФП Кевин Нетто, специалист по физическо натоварване в училището за здравни грижи Curtin в Пърт.

"Така че всяко нещо, което ще промени силите на съпротивление, си струва теглото в злато."

През годините банските костюми са преминали през фланела, раион, памук, коприна, латекс, найлон и ликра.

Сега Световната организация по водни спортове изисква те да бъдат изработени от пропускливи материали, след като спорният цял бански костюм на Speedo, използван на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., беше заклеймен като "технологичен допинг".

Безшевен и отчасти полиуретанов, той е разработен с помощта на НАСА, за да подпомага плаваемостта и да поддържа мускулите, като значително намалява съпротивлението и улеснява по-бързото и по-дълго плуване.

Моделът допринесе за множество световни рекорди на Игрите в Китай.

Последваха още по-усъвършенствани модели, включително частично полиуретанови и изцяло полиуретановия костюми на Arena и Jaked 01, който отбеляза още един рекорд на световното първенство през 2009 г.

Световната федерация по водни спортове, тогава известна като ФИНА, забрани костюмите на полимерна основа от 2010 г. след нарастващи критики, че те предлагат неприемливи свойства за подобряване на резултатите.

Костюмите за цялото тяло също са забранени. Сега те могат да се носят само от коляното до пъпа за мъжете и от коляното до рамото за жените.

Намаляването на повърхностното съпротивление от водата остава ключова задача на сегашните костюми, като се компресира тялото, за да се подпомогне рационализирането.

"Ако те осигуряват някакъв вид компресия, няма да имате никаква колебаеща се маса във водата. По принцип това запазва човешката форма много, много обтекаема, не се получават повече колебания или вълново съпротивление." каза Нето.

Но въпреки всичко това влиянието на костюмите върху постиженията остава неубедително, въпреки множеството изследвания, като напредъкът в диетата и тренировките все повече допринася за това плувците да стават по-бързи.

През 2019 г. Европейският университет в Мадрид проучи 43 изследвания по темата и стигна до заключението, че няма ясен консенсус.

"Съществуват противоречия, тъй като има хора, които пламенно вярват, че тези бански костюми са имали някакво благоприятно въздействие върху постиженията като цяло", се казва в доклада.

"Липсата на доказателства, които да изяснят тези мнения, обаче поставя под съмнение всякакъв консенсус сред изследователите, въпреки изминалите години."

Не само при банските костюми се наблюдава драстичен технологичен напредък.

Най-модерните очила вече могат да предоставят информация в реално време, докато плувате, като проследяват множество показатели, които се появяват вътре в очилата, въпреки че те не са разрешени на Олимпийските игри. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон