Путин и Си приветстваха развиващите се взаимоотношения между Москва и Пекин

Намирането на изход от войната в Украйна и развитието на двустранните отношения между Москва и Пекин бяха доминиращите теми в срещата между Си Дзинпин и Путин. 
Руският президент е на двудневно посещение в китайската столица. Това е първата му визита в чужбина, след като бе преизбран през март. 
При посрещането на руския си колега Си заяви, че отношенията между Китай и Русия са „благоприятни за мира“.
„Днешните отношения между Китай и Русия са трудно извоювани и двете страни трябва да ги пазят и развиват. Китай е готов да работи с Русия, за да отстоява справедливостта и правосъдието в света“, добави китайският президент. 
Путин, на свой ред, отбеляза, че отношенията между двете страни са „стабилизиращ фактор на международната сцена“.
„Отношенията между Русия и Китай не са опортюнистични и не са насочени срещу никого. Заедно ние отстояваме принципите на справедливостта и демократичния световен ред, който отразява многополюсните реалности и се основава на международното право“, подчерта той.
Войната в Украйна беше водеща тема в разговорите между двамата президенти, които се обединиха около нуждата от „политическо решение“ на конфликта. 
„И двете страни са съгласни, че политическото решение на кризата в Украйна е правилната посока“, заяви Си Дзинпин. 
Руският държавен глава благодари на китайския си колега за опитите му да намери решение на войната в Украйна. 
"Ще информирам президента на Китайската народна република за ситуацията около кризата в Украйна. Благодарни сме на нашите китайски приятели и колеги за инициативите, които издигат за разрешаването на този проблем", каза Путин. 
Руският президент също така разкритикува водените от Запада съюзи за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион - въпрос, който предизвиква взаимна загриженост както в Москва, така и в Пекин.
Путин описа "затворените военно-политически съюзи" в региона като "много вредни" и "контрапродуктивни".
Китай се превърна в най-важния политически и икономически партньор на Русия, след като Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г.
Путин приветства тези разрастващи се връзки, въпреки намекнатите от него опити на Запада да вбие клин между двете държави.
Той заяви, че делът на двустранната търговия, осъществявана в рубли и юани, е надхвърлил 90 %.
"И той продължава да расте, което означава, че взаимната търговия и инвестиции са надеждно защитени от влиянието на трети страни", добави руският лидер.
Китайският износ за Русия напоследък спадна след заплахите от страна на Съединените щати, че китайските компании и банки могат да бъдат подложени на атаки, ако се прецени, че помагат на Русия да се сдобие със санкционирани стоки.
Руските медии съобщиха, че редица китайски банки са спрели някои транзакции с руски дружества на фона на тези опасения.
Без да споменава тези проблеми, Путин посочи, че руските и китайските банки и платежни институции ще засилят контактите и сътрудничеството си.
След срещите при закрити врата двамата лидери подписаха съвместно изявление за задълбочаване на „всеобхватното стратегическо партньорство“ между страните им, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. /БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания