Прокурор за борба с тероризма поема делото срещу нападателя в Манхайм

Прокуроратурата за борба с тероризма в Германия ще поемат разследването на нападението с нож в Манхайм, при което беше убит полицай.

Говорител на прокуратурата заяви, че службата поема случая поради "изключителната важност" на нападението, което предизвика огромна тревога в Германия.
25-годишен афганистанец е обвинен, че е нападнал хора с нож по време на антиислямски митинг в западния град Манхайм.
На 2 юни 29-годишен полицейски служител почина, след като беше многократно намушкан с нож по време на нападението. Полицията в Манхайм съобщи, че той е бил женен и баща на две деца. 
Петима души, участвали в митинга, организиран от Pax Europa, група срещу радикалния ислям, бяха ранени при нападението.
Заподозреният е изправен пред обвинения в убийство, опит за убийство и пет случая на тежка телесна повреда, заяви говорителката.
Полицията съобщи, че един полицай е застрелял и ранил нападателя. Той е претърпял операция и все още не може да бъде разпитан.
Канцлерът Олаф Шолц каза, че е "дълбоко натъжен" от смъртта на полицая след "ужасното нападение".
Няколко правителствени служители посочиха предполагаем терористичен мотив.
"Трябва да се защитаваме решително срещу ислямисткия тероризъм", заяви министърът на финансите Кристиан Линднер пред германския вестник "Билд".
От началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври Германия е в състояние на повишена готовност за възможни ислямистки нападения.
Ръководителят на вътрешното разузнаване на страната предупреди, че рискът от подобни атаки е "реален и по-висок от дълго време насам".
В страната също така се наблюдават множество нападения срещу политици на работното им място или по време на предизборната кампания преди вота за Европейски парламент на 9 юни.
Миналата седмица президентът Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че германците "никога не трябва да свикват с насилието в битката за политически убеждуния". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон