Количеството на отглежданите в стопанства морски дарове, които консумираме, в сравнение с тези, които се добиват в диво състояние от нашите води, се увеличава всяка година, което прави аквакултурите все по-важен източник за много диети и отговор на прекомерния риболов.
По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН през 2023 г. в света са отгледани отглеждат близо 99 милиона тона водни животни (риба, мекотели като стриди и миди и ракообразни като скариди), което е 5 пъти повече, отколкото преди три десетилетия.
От 2022 г. насам отглеждането на водни животни постоянно изпреварва риболова по света - но с големи разлики между отделните видове, предаде АФП.
Двете най-продавани риби на пазара през 2023 г., шаранът и тилапията, произхождат основно от сладководно отглеждане, докато други широко консумирани риби, като херингата, идват само от дълбоководен риболов.
Тиери Ложие, изследовател в Ifremer, френския национален институт за океански науки и технологии, заяви, че рибовъдите избират видове, които растат бързо и имат прости изисквания, за да могат да контролират жизнения цикъл.
Продажбите на най-разпространената отглеждана риба в Европа - атлантическата сьомга, възлизат на 1,9 млн. тона през 2023 г., като 99 % от тях са отглеждани в рибовъдни стопанства.
„Знаем как да контролираме стареенето или как да стартираме размножителния цикъл, чрез инжектиране на хормони“, каза Ложие.
Азия е най-големият производител на риба, отглеждана в стопанства, на която се падат 92% от 136-те милиона тона, произведени в изкуствени условия през 2023 г.
„За шарана става дума за традиция, той се отглежда от хиляди години на азиатския континент“, каза изследователят от Ifremer.
В другия край на спектъра сардините и херингите просто се ловят в океаните, главно от съображения за рентабилност, тъй като някои риби растат много бавно.
„Необходими са около две години, за да се получи напълно зряла сардина“, каза Ложие.
Според него отглеждането на някои риби все още не е започнало, тъй като „дълго време смятахме, че океанът е неизчерпаем ресурс“.
Малко познати на Запад, морските водорасли все пак представляват почти една трета от световното производство на аквакултури.
Почти изключително от Азия, производството на водорасли се е увеличило с почти 200% за две десетилетия, достигайки 38 милиона тона. Те се използват главно в промишлеността, в желета, фармацевтични продукти и козметика, заяви експертът.
Той добави, че водораслите имат и голямото предимство да абсорбират не само CO2 в океаните, но и азота и някои замърсители.
„И от екологична гледна точка е по-добре да се отглеждат макроводорасли, отколкото сьомга“, заключи Ложие. | БГНЕС