Проф. Георги Чобанов: Големите дългове могат да смачкат валутния борд

Натрупването на големи дългове ще смачка валутния борд и системата ще рухне, няма да можем да приемем еврото. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов.

Министерството на финансите представи проектобюджет, който предвижда да се изтегли нов дълг от 16 млрд. лева.

„Увеличаването на разходите в социалната сфера за сметка на тегленето на нови дългове е опасно. Ще рухне цялата система и можем да изпаднем в положението на Гърция. Ние няма да можем да плащаме лихвите по тези дългове. Ще се завърти една дългова спирала, която може да провали валутния борд. Така че тези политици, които предупреждават за опасността от нарастването на дълга, като Борисов, имат право“, заяви икономистът.

Той предупреди, че има опасност при приемането на Бюджет 2023 г. да се заложат много популистки политики. „Когато се тръгне по дълговата спирала, идва един момент, когато не е възможно те да се изплащат“, добави проф. Чобанов.

Според него „Продължаваме промяната“ изпуснаха юздите на благоразумната финансова политика. „От една страна са те, а от друга ЕЦБ прие политика на повишено харчене заради пандемията. „Промяната“ направиха много от заемите, това лесно може да се провери“, каза проф. Чобанов.

Той посъветва политиците да спазват фискалната дисциплина, да се ограничат заемите и да се използват европейските фондове, които ни се предоставят безвъзмездно. „Защо трябва да теглим заеми, при положение, че ни се дават средства, а ние не правим необходимото, за да вземем тези пари. Дават ти пари, а ти дори не свършваш техническите неща, за да можеш да ги получиш. Вместо да се вземат заеми и да се натрупва дълг, трябва да работим много по-активно с европейските фондове“, заяви проф. Чобанов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон