Превенцията на болестта на Паркинсон започва на масата

Консумацията на ултрапреработени храни може да удвои риска от развитие на болестта на Паркинсон.

 

Според ново проучване, консумацията на около дузина порции ултрапреработени храни дневно може да удвои риска от развитие на болестта на Паркинсон.

Една порция в проучването е 227 грама диетична или подсладена със захар газирана напитка, един хотдог, едно парче пакетиран кекс, само една супена лъжица кетчуп или 28 грама картофен чипс.

„Нашето проучване показва, че прекомерната консумация на преработени храни, като захарни газирани напитки и пакетирани закуски, може да ускори появата на ранни симптоми на болестта на Паркинсон“, заяви в изявление д-р Сян Гао, старши автор на проучването, изтъкнат професор и декан на Института по хранене в университета Фудан в Шанхай, Китай.

Това най-ново проучване е част от „нарастващите доказателства, че диетата може да повлияе на развитието на болестта на Паркинсон“, каза Гао, цитиран от Си Ен Ен.

Макар проучването да установи, че хората, които консумират повече ултрапреработени храни, са склонни да съобщават за повече ранни симптоми, то не открива пряко увеличение на риска от самата болест на Паркинсон, заяви д-р Даниел ван Вамелен, старши клиничен лектор по невронауки в Кингс Колидж Лондон. Той не е участвал в новото проучване.

„Проучването не проследява дали участниците са били диагностицирани с Паркинсон по-късно“, заяви ван Вамелен в изявление. „Въпреки това, наличието на повече от тези симптоми предполага по-висок риск с течение на времето.“

Проучването анализира данни за здравето и храненето на близо 43 000 участници в САЩ. Средната възраст на участниците е 48 години и никой от тях не е имал болестта на Паркинсон в началото на проучването. Всички участници са попълвали анкети за хранителните си навици на всеки няколко години – което е ограничение на новото проучване, тъй като участниците може да не са си спомняли точно какво са яли.

Ултрапреработените храни, измерени в проучването, включват изкуствено подсладени или подсладени със захар напитки; подправки, сосове и пастети; пакетирани сладки закуски или десерти; кисело мляко или десерти на млечна основа; хляб и зърнени храни; и пакетирани солени закуски.

Проучването е установило връзка между ранните признаци на болестта на Паркинсон и всички видове ултрапреработени храни с изключение на хляба и зърнените храни – откритие, което сочи към основна характеристика на повечето видове ултрапреработени храни, която може да обясни резултатите.

Една от причините може да е, че ултрапреработените храни обикновено съдържат по-малко фибри, протеини и микроелементи, но съдържат добавена захар, сол и наситени или транс мазнини, се посочва в проучването.

Свръхпреработените храни също могат да повлияят на баланса на флората в червата, докато добавките могат да увеличат възпалението, свободните радикали и смъртта на неврони.

Проучването установи, че хората, които консумират около 11 порции ултрапреработени храни на ден, в сравнение с тези, които консумират само три, имат 2,5 пъти по-голяма вероятност да проявят три или повече от ранните признаци на Паркинсон.

„Паркинсон е неизлечима болест“, казва Гао. „В нашето предходно проучване, базирано на същите популации, използвани за настоящия анализ, открихме, че здравословният хранителен режим и физическата активност могат да забавят прогресирането на болестта. Изборът да се ядат по-малко преработени храни и повече пълноценни, питателни храни може да бъде добра стратегия за поддържане на здравето на мозъка.“ |БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон