"Политико": В НАТО все повече се съмняват в победата на Байдън над Тръмп

Съюзниците на САЩ в НАТО изразяват все по-големи опасения, че президентът на САЩ Джо Байдън няма да може да бъде преизбран за втори мандат, побеждавайки бившия държавен глава Доналд Тръмп, съобщи "Политико".

Изданието разговаря с 20 служители, свързани с алианса, и повечето от тях заявиха, че са се усъмнили в перспективите на Байдън да спечели изборите много преди телевизионният дебат да се окаже провал за демократа. "Не е нужно да си гений, за да разбереш, че президентът е на възраст. Не сме сигурни, че дори да спечели, ще живее още четири години", каза един от събеседниците на изданието. "Представянето на Байдън по време на дебата беше болезнено за гледане. Всички искаме Байдън да остане за втори мандат, за да не се налага отново да се занимаваме с Тръмп, но това не изглежда много обнадеждаващо", каза друг служител.

Сега американският президент трябва да убеди съюзниците си не само в желанието си да се бори за преизбиране, но и в способността си да преодолее политическата криза и да остане в президентската надпревара, пише в материала. Байдън ще трябва да демонстрира публично лидерските си умения на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември. Тръмп вече е събрал необходимия брой гласове на делегатите, за да бъде номиниран за кандидат на републиканците за държавен глава. Байдън, който се кандидатира за втори мандат, си е осигурил подкрепата на достатъчен брой делегати от Демократическата партия. Техните номинации ще бъдат потвърдени от партийните конгреси по-късно през лятото. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон