Пожар предизвика евакуация на детска болница в Гърция

Детска болница и жителите на няколко населени места бяха евакуирани, след като пожар избухна в гръцкия пристанищен град Патра.

Пациентите бяха транспортирани до лечебни заведения в други части на Патра, докато 95 пожарникари, 25 автомобила и водни бомби се бореха с пожара, който беше овладян късно на 9 юли.
"Евакуацията премина бързо. Всички деца в болницата бяха прехвърлени в други болници в града", заяви педиатърът Танасис Филиас пред обществената телевизия ERT.
Жителите на три района на Патра, разположен в областта Пелопонес, напуснаха домовете си и се укриха в центъра на града, съобщиха от гражданската защита в социалната мрежа X.
Гръцкият министър на гражданската защита Василис Кикилиас заяви, че "много опасният пожар" е бил овладян за два часа.
„Други региони издадоха предупреждения за горски пожари, тъй като Гърция е изправена пред най-лошия сезон на горските пожари от 20 години насам", добави Кикилиас. 
Освен детската болница, в резултат на пожара е трябвало да бъдат евакуирани и старчески дом и медицински център.
Говорителят на пожарната Василис Ватракогианис заяви, че пламъците не са застрашили нито една къща. 
Кметът на Патра Костас Пелетидис също каза, че ситуацията се подобрява, като същевременно предупреди, че "разбира се, тя не е приключила". 
На 9 юли в Гърция избухнаха и други горски пожари, предизвикани от силните ветрове и покачващите се температури. 
Националната обсерватория в Атина регистрира 37 °C в района на Атика, който се простира около Атина.
За 10 юли властите предупредиха за "много висок риск" от горски пожари в 6 региона, включително в Централна Гърция, Пелопонес, Атика и североизточните острови в Егейско море като Лесбос.
В някои части на страната температурите ще надхвърлят 40 °C и ветрове със скорост 39-49 км. в час, според метеорологичната прогноза на Meteo.gr.
Силните ветрове и засушаването разпалиха пожари през последните седмици в района около Атина, на остров Хиос близо до турската суша и в Пелопонес. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон