Павлова: Няма натиск от партиите за нов законопроект за съдебната власт

Мария Павлова

"Дължим на обществото безпристрастно правораздаване".

Това заяви служебният министър на правосъдието Мария Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

Във връзка с приключилите обществени консултации по изготвения от Министерство на правосъдието (МП) проект на нов Закон за съдебната власт и постъпилите множество становища, правосъдното министерство провежда широка дискусия с магистратската и академичната общности.

В дискусията участват представители на ВКС, ВП, ВАС, прокурори, следователи и съдии от София и страната, както и изявени представители на академичната общност в областта на правото.

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова откри дискусията и подчерта, че тя има за цел да се чуят становищата на редовите магистрати, както и на всички органи в системата на съдебната власт.

Непосредствено преди началото на събитието, правосъдният министър коментира пред журналисти, че в хода на обществените консултации са постъпили над 500 листа становища, които в момента се обобщават.

"Таблицата, която е изготвена към вчерашния ден наброява 300 листа предложения, които са постъпили както от граждани, така и от съсловните организации, така и от отделни магистрати", каза Павлова, като отбеляза, че е изготвен изцяло нов проект от предходното ръководство на министерството, като посочи, че промените, които се предлагат, са съществени.

По думите й, проблемните области, които експертите дефинират, са няколко. "Това са конкурсите и атестирането, смесените състави, командироването, дейността на съдебната администрация, на съдебните заседатели, съдебните обучения, частта прокуратурата, двата съвета, изборите за членове и на съвета, и на инспектората", уточни правосъдният министър, като подчерта, че общо взето становищата са по целия законопроект.

Павлова е категорична, че няма никакъв натиск от страна на политическите партии за ново обществено обсъждане и нов проект на Закон за съдебната власт.

"Не са най-много за прокуратурата предлаганите промени", уточни тя и поясни, че най-много промени се предлагат при избора и номинациите на членове на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, за инспектората, за конкурсите и атестирането.

Павлова коментира, че повечето от постъпилите становища са, че това, което се предлага в новия законопроект не води до ускоряване на процедурите.

"Ние работим в посока законът, който бъде изготвен, като аз изрично искам да подчертая, че не приемам припряността, с която се работи не само по законопроекта, а въобще напоследък по всички закони, защото смятам, че първо той трябва да е качествено изготвен и в съответствие с Конституцията, така че какво ще излезе като краен продукт след като се обсъдят всички становища и експертите на министерството кажат какво приемат и какво не приемат, ще го видим като краен продукт", каза още тя. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон