Парламентът трябва да реши за срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Срокът на процедурите за регистриране на националните делегации във форума изтича днес, 21 юни.

Една от първите задачи на новосформираното 50-о Народно събрание е да излъчи представляващ България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Срещата е през юли, но все още не е ясно дали Димитър Главчев като служебен премиер и външен министър ще пътува отвъд океана. Срокът на процедурите за регистриране на националните делегации във форума изтича днес, 21 юни.

Веднага след избора на председател на парламента, министър-председателят Димитър Главчев изпрати писмо до Рая Назарян и до парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, в което отправя искане парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО.

Форумът, който ще се проведе от 9 юли до 11 юли във Вашингтон, е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни-членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения.

Главчев пита НС кой да представлява България на срещата на НАТО

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон