Парламентът избира министър-председател

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС предлага правителство на малцинството, което да навакса щетите и загубеното време.

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков, предаде репортер на БГНЕС.

"Дефицитът на доверието и легитимността, дефицит на правоприлагането - това са само част от дефицитите, които правителството трябва да реши", каза при представянето на кабинета си кандидатът за министър-председател Росен Желязков.

„Предложеният от мен състав на правителството има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят три дефицита. През последните години българското общество преживява една от най-тежките кризи. Войната между институциите и фрагментирането на българското общество надхвърли партийните ядра. Кризата се трансформира в криза на демокрацията“, подчерта Желязков.

Той отбеляза, че от началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избора, от тях 4 са редовни. Кредитът на доверие започна с над 80% участие на гражданите на изборите през 1990 г., за да стигне 34% през 2024 г. Сега се провеждат избори на всеки шест месеца. Това доведе до дезинтересиране на обществото. То стана апатично и то не иска да дава вече доверие, каза Желязков.

„Имаме два пътя. Единият е лесен. Пътят на разделението, който практикуваме вече три години. Другият е трудният за преодоляване на тази тенденция. Предлагам правителство, което да преодолее разделението. Правителство без осигурено мнозинство, то ще бъде правителство на малцинството, ще наваксаме изгубеното време, рестарт на големите инфраструктурни проекти и тяхното завършване. Дигитализация не само като модернизация, но и като намаляване на административната и корупционната тежест. Политиките ще са насочени към пазара на труда. Основният ни фокус ще бъде също така образованието, борбата със сивата икономика“, заяви Желязков.

България също така ще привлича работна сила от българските диаспори и от трети страни.

"Ако не преодолеем разделението, сме обречени на изолация. Нямаме право да обречем следващите поколения в нихилизъм към държавността", подчерта Желязков и добави: "Предложеният от мен състав не е от поредните, а от проверените министри. Аз и моите колеги ще работим честно и усърдно България да си върне уважението. За България, в която лидерството, е споделено, а не авторитарност. Апелираме за нормализация на политическия и обществения живот в България", допълни Желязков.

Според процедурата, предвидена от Конституцията, народните представители трябва да гласуват първо кандидатурата на премиера, а след това и съставът на правителството. Ако кандидатурата на Желязков бъде отхвърлена от депутатите, то съставът на Кабинета изобщо няма да стигне до гласуване.

При регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от ГЕРБ-СДС министър-председател, са необходими 121 гласа "за".

В понеделник, 1 юли, президентът Румен Радев даде на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС мандат за съставяне на правителство, като още същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

В проектокабинета "Желязков" има един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са действащи министри в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев - Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков. Сред останалите предложения за министри са ярки личности от ГЕРБ-СДС като например Томислав Дончев за вицепремиер и министър на иновациите и растежа, Делян Добрев за министър на енергетиката, Даниел Митов – да оглави МВнР, Теменужка Петкова за министър на икономиката, Деница Сачева - в министерството на труда и социалната политика и Красен Кралев като спортен министър. I БГНЕС

 

 

Последвайте ни и в google news бутон