Парламентът изслушва служебния финансов министър

Народните представители се събират на извънредно заседание, на което ще изслушат служебния финансов министър Росица Велкова, предаде репортер на БГНЕС.

Росица Велкова ще бъде изслушана относно изпълнението на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г. по основните пера на бюджетните приходи и бюджетните разходи, както и ще представи проекта на служебното правителството за държавния бюджет за 2023 г., в това число 3-годишната бюджетна прогноза, като вносители са лидерът на левицата Корнелия Нинова и група народни представители от 21 октомври 2022 г.

Служебният финансов министър ще бъде изслушана и за състоянието на финансирането на дефицита, като вносители са председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народният представител Кирил Ананиев от 21 октомври 2022 г.

БГНЕС припомня, че на 17 октомври 2022 г. ръководството и представители на БСП разговаряха с парламентарно представените политически формации за бюджет 2023 г., както и по въпросите, свързани с икономическата и социалната политики. На срещата присъстваха представители на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната“. Корнелия Нинова определи разговорите като конструктивни и неполитически.

Йордан Цонев заяви, че по отношение на бюджета тяхното политическо становище е категорично — мнозинство трябва да прави и приеме бюджета, за да поеме отговорността. Той уточни, че трябва да продължат компенсациите и за бизнеса, и за населението, но въпросът е как това ще се случи, по какъв начин, в какъв размер и откъде ще се финансира.

Калина Константинова от ПП подчерта, че е важна подкрепата за бизнеса, за хората и най-важните законопроекти, които трябва да бъдат приети в следващите кратки месеци и за получаването на финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Константинова заяви, че бюджетът е от първа спешност и искат изслушване на министъра на финансите, за да видят изпълнението на бюджета, прогнозите, които са заложени вътре, макроикономическата рамка.

Кирил Ананиев от ГЕРБ подчерта, че такова тежко финансово положение, в което се намира държавата, не е имало от 1997 г. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи, тъй като се формираха разходи и дефицити, които ще утежнят страшно много бюджета за следващата година и тук възниква въпросът за размера на дефицита и неговото финансиране“, допълни той и обясни, че в програмата на ГЕРБ също се предвижда да се продължат да се плащат компенсациите на бизнеса.

Според Делян Добрев от ГЕРБ правителство няма, бюджет няма, „а двете леви партии искат харчене“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че трябва да се вземат мерки, най-малкото да се продължат досегашните за подкрепа на домакинствата и на бизнеса. По думите на Нинова най-важно за БСП е да бъде осигурена подкрепа за зимата на семействата и компенсация за цените.

Извънредното събиране на народните представители във вторник се случва преди второто редовно заседание на НС, предвид факта, че миналата седмица три дни депутатите излъчваха председател на парламента. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон