Първото класиране за детските градини се отлага с няколко дни

От днес (13 май) до 18 ч в събота (15 май) системата за кандидатстване за прием в общинските детски ясли, детски градини и подготвителни групи в училищата ще бъде отворена за преглед на заявените данни за всички родители.

Това съобщиха от Столична община, така първото класиране за детските градини се отлага с няколко дни, заради непопълнени данни в системата от родителите.

При проверка на заявените от родителите критерии за класиране в детска ясла, детска градина и подготвителни групи в училищата, експерти от дирекции „Информационни технологии“ и „Образование“ установиха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес, който да се ползва за класирането. Критерият „уседналост“ беше въведен за пръв път с решение на Столичен общински съвет през тази година и всеки родител има право да заяви както своите настоящ и постоянен адрес, така и този на детето. След това той има възможност да избере този адрес, който носи най-голям брой точки за конкретната детска градина/ясла, за която кандидатства. Липсата на този критерий при част от децата би довел до непълен общ брой точки за класиране. С цел всяко дете да получи коректния брой точки по всички общи критерии, родителите имат възможност да прегледат профила и при нужда да допълнят липсващото заявяване на адрес.

В помощ на родителите е разработен маркер в профила на детето, описващ липсващите критерии за повече яснота. Той ще се появява под името на детето само в случаи на липсващ Общ критерий.

Всички родители, които са подали кандидатури за прием в детска градина, ясла или подготвителна група в училище, трябва да направят преглед на профила до 18 ч на 15 май (петък). В случай, че детето посещава детска градина/ ясла, този преглед на профила не е необходим, призовават от общината.

Класирането ще се проведе на 17.05.2021 г. от 17 ч. под граждански контрол. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон