Нов доклад повдигна опасения относно нивата на арсен в ориз, продаван в САЩ, съобщи Prevention.
В днешно време е трудно да се следят новините за безопасността на храните. Доклад на Healthy Babies, Bright Futures разкри, че всички 105 оризови продукта, тествани в американски супермаркети, включително марки, продавани в Trader Joe's и Walmart, съдържат откриваеми нива на арсен.
Проучването също така установи, че повече от 1 на 4 проби надвишават безопасното ниво, определено от FDA за оризови зърнени храни за кърмачета (100 части на милиард). Допълнителни изследвания разкриха следи от неорганичен арсен, кадмий, олово и живак в някои проби ориз. Количеството тежки метали, открити във всяко зърно, зависи от произхода на ориза. Например, бял ориз, отгледан в Калифорния, и жасминов ориз от Тайланд съдържат по-ниски нива на метали в сравнение с кафяв и бял ориз, отгледан в югоизточната част на САЩ.
Естествено, това е много сериозен проблем. Хроничното излагане на високи нива на неорганичен арсен е свързано с повишен риск от редица здравословни проблеми, включително някои видове рак (като рак на бъбреците и пикочния мехур) и диабет тип 2, според FDA и EPA.
FDA дори е класифицирала неорганичния арсен като канцероген – вещество, за което е известно, че причинява рак. Агенцията е определила граница за неорганичен арсен в зърнените храни за кърмачета, но не е установила конкретна граница за общата консумация на ориз. Макар че следите от арсен в ориза е малко вероятно да представляват непосредствен риск, експертите препоръчват умерена консумация на ориз, особено за кърмачета и малки деца, и разнообразяване на зърнените храни, за да се намали дългосрочното излагане.
Пред CBS News Американската федерация за ориза каза: "Знаем, че арсенът в храните е тревожен за много потребители и че може да имате въпроси. Макар да не сме съгласни, че следите от арсен в ориза представляват риск за общественото здраве, ще продължим да работим с Американската агенция по храните и лекарствата, за да гарантираме, че доставките на ориз в САЩ отговарят на всички установени прагове."
FDA препоръчва оризът да се измива добре и да се готви в повече вода (в съотношение 6:1 вода към ориз), след което излишната вода да се отцеди преди сервиране. | БГНЕС