От колоездене до секс - "умни" лепенки следят жизнените ни показатели

Какво е общото между карането на велосипед, вземането на душ и правенето на любов?

Според професор Клас Хьорт, ръководител на програмата за микросистемни технологии в университета в Упсала, Швеция, и трите дейности доказват полезността на ново поколение лепенки за кожа, които могат да следят жизнените показатели на хората като кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Въпреки че "умните устройства" вече са на пазара и в живота на хората, изследователите се стремят да подобрят технологиите в области като електронното здравеопазване и да направят устройствата по-удобни за носене по време на ежедневието

Хьорт ръководи научноизследователски проект, наречен SINTEC, който получи финансиране от ЕС за разработване на меки, водоустойчиви лепенки със сензори, които са предназначени да изведат технологиите на следващо ниво.

Проектът е с продължителност четири години и половина до юни 2023 г. В него участват университети, дружества и изследователски организации от Италия, Нидерландия, Испания и Швеция.

"Осъзнахме необходимостта от по-удобни "умни лепенки", които всеки да може да използва, независимо какво прави на закрито или на открито - да се разхожда под дъжда, да ходи на походи, да плува, да взема душ, да кара колело или дори да прави секс", каза Хьорт.

Основното предизвикателство при "умни" носими устройства е да се разработят сензори, които да са достатъчно удобни за използване през целия ден и да не пречат на рутинните дейности.

Устройството на SINTEC включва мек сензор за многократна употреба, който прилича на малък USB ключ и се държи на място с помощта на лепенка за еднократна употреба. Освен че е мека и водонепромокаема, лепенката е разтеглива.

Сензорът следи кръвното налягане и сърдечния ритъм, което позволява следенето на състояния като увреждане на органите, сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Устройството би могло също така да осигури нов, ненатрапчив начин за управление на хипертонията - "тихо" медицинско състояние, което се характеризира с високо кръвно налягане и може да доведе до инсулт, бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност.

Пластирът на SINTEC е по-удобен за спортистите от съществуващите технологии, тъй като е по-лек и по-тънък - седем грама и три милиметра за сензорния пластир в сравнение например с 53 грама и 13 мм на типичен смарт часовник.

Ползи за здравето и физическата форма

Умните носими устройства могат например да осигурят възможност за дистанционно медицинско обслужване на пациенти, да предупреждават възрастните за постепенно влошаване на здравословното състояние и да помагат на хората да се възстановяват по-бързо след наранявания или заболявания.

Подобни устройства могат да измерват физиологични параметри, като например честота на дишане и насищане на кръвта с кислород, които досега можеха да се проверяват само в лаборатории.

"Тези умни лепенки могат да помогнат на спортистите, които тренират интензивно, да оптимизират тренировките си и да намалят риска от травми", обясни Хьорт.

Именно в този контекст той спомена за потенциалната им употреба по време на сексуален акт.

"Тези неща са надеждни и могат да се използват от всеки, навсякъде и по всяко време", каза Хьорт. "Полезността на такива ненатрапчиви умни лепенки не е специфична за сексуалния акт, но няма да бъде възпрепятствана от него, нито ще му пречи", добави той.

В Европа сред водещите производители на "умни лепенки" са две шведски компании Beneli и Nile, както и Quad Industries в Белгия. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон