НЗОК и фармацевтите се споразумяха за заплащането на аптеките

Аптеките ще получават 15% от отчетената от аптеката крайна цена на лекарствения продукт, но не повече от 25 лева на опаковка.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Български фармацевтичен съюз (БФС) постигнаха съгласие по отношение на начина и размера на заплащането на дейността на аптеките по отпускането на лекарствени продукти.

Двете страни подписват Споразумение за изменение и допълнение на „Условия и ред“, което да отразява алгоритъма на заплащането на цените на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100% от бюджета на НЗОК, назначавани от лекарите без протокол и експертиза. Съгласно постигнатата договореност, аптеките ще получават 15% от отчетената от аптеката крайна цена на лекарствения продукт, но не повече от 25 лева на опаковка.

Страните се обединиха около становището, че новият алгоритъм на заплащане на дейността на аптеките дава много по-големи възможности за справедливо разпределение на публичния ресурс, повече прозрачност и по-добро прогнозиране на бюджетните разходи, съобщиха от Касата.

Споразумението за изменение и допълнение на „Условия и ред“ ще влезе в сила, считано от 1 юли 2024 г. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон