НУТИ: Магията на родния фолклор, нежността на балета и посланията на модерния танц

НУТИ е единственото на Балканите училище, в което се изучават професионално всички танцови жанрове.

Национално училище за танцово изкуство (НУТИ) е единствената образователна институция не само в България, но и на Балканите, в която се изучава професионално танцовото изкуство във всички жанрове, обединени в три основни специалности – „Български танц“, „Класически танц“ и „Модерен танц“.

Училището има богата история и през годините е печелило редица престижни награди. Традиционно НУТИ отбелязва края на учебната година с грандиозен концерт-спектакъл в Деня на детето – 1 юни, в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

Ден преди голямото събитие, БГНЕС надига завесата на репетиционните зали, за да разкаже за десетките ученици-участници и техните ръководители:

Магията на българския народен танц

Асен Павлов от 13 години е методически ръководител на специалност „Български танц“ и преподавател по главен специален предмет „Български танци“. През 1985 г. е приет в тогавашното държавно хореографско училище. Няколко години по-късно е поканен като асистент-преподавател и оттогава до днес преподава български танци.

„Никога не съм предполагал като ученик, че ще бъде част от учителския персонал, но в крайна сметка се случи и това. Изключително съм щастлив, че много от учениците, може би ще тръгнат по нашия път – на учителите“, каза той.

В специалност „Български танц“ се обучават около 250 ученици от V до XII клас, като най-многобройните класове са от VIII до XII клас, където започва и професионалното обучение по професията „Танцьор“.

„Смятам, че сме утвърдили методика и една образователна система в сферата на танца, която в продължение на повече от 65 години, специално нашата специалност „Български танц“ я затвърждава, надгражда и смея да твърдя, че не само в България, но и по целия свят, където отиват наши ученици да преподават или да танцуват, има отзиви за тяхната висока професионална подготовка“, отбеляза Павлов пред БГНЕС.

Ръководителят на „Български танц“ разказа, че спектакълът „Светът на танца“ ще бъде в две части, като и трите специалности ще представят най-доброто от продукцията, която са подготвили от 15 септември миналата година до сега.

Традиционно на концерта присъстват не само родителите на учениците и гостите на столицата, но и представители на посолствата.

17-годишната Петя Петрова е ученичка в XI клас и се обучава в специалност „Български танц“.

„За мен танцът е една магия, която трябва да се почувства чрез сърцето, чрез движенията. Не може да се опише. Чувстваш се все едно летиш и все едно някой ти е дал крила да се изразяваш в това прекрасно изкуство“, сподели тя и подчерта, че заедно с останалите ученици се подготвят много усърдно за големия концерт-спектакъл.

Алекс Москов е ученик в X клас и разказа, че изкуството го влече още от малък.

Занимавал се е с рисуване, свирил е на музикални инструменти и постепенно се е ориентирал към народните танци. За него танцът е магия, нещо уникално – нещо, което те кара да се чувстваш свободен. Той подчерта, че „Светът на танца“ е един от най-хубавите концерт-спектакли, които се правят всяка година. „Уникално само по себе си всеки един път, заради преподавателите, които дават знанията и наистина е нещо, което трябва да се посети, трябва да се види на живо и да се усети магията, която се опитваме да предадем“, каза Москов.

Балетът – нежност, грация и ефирна красота

Риолина Топалова е ръководител на специалност „Класически танц“ от 12 години. Тя обясни, че танцът е професия, която се наследява и именно това е нещото, което я вдъхновява да преподава на учениците балет – да предаде натрупаните познания и опит, за да може това прекрасно изкуство да продължи да съществува. А танцът, по думите ѝ, учи на много неща – на отговорност, дисциплина, съпричастност, устойчивост, упоритост.

Топалова отбеляза, че грандиозният концерт-спектакъл е и призив все повече деца да се занимават с танцово изкуство и да се себеизразяват чрез танца.

13-годишната Никита Кръстева разказа, че от малка обича да танцува.

„Балетът за мен е едно много красиво изкуство и ми доставя щастие да танцувам“, каза тя.

За Валерия Минкова, също на 13 години, балетът е начин на живот.

„И аз от малка много обичам също да танцувам“, заяви младата балерина и сподели, че се вълнува за предстоящия концерт.

Балетът учи 14-годишната Даная Илиева на труд и възпитание.

„За мен балетът е всичко, без него не мога и ме кара да съм щастлива“, отбеляза тя.

За силата на посланията, които отправя пред света модерният танц

Галина Сребрева от 10 години е ръководител на специалност „Модерен танц“. „Смея да твърдя, че откакто имаме млад екип с много мотивирани и амбициозни колеги, нашата специалност доста добре се развива“, каза тя пред БГНЕС и обясни, че танцът учи децата на дисциплина, на себеотдаване, на любов.

98 са общо децата в специалност „Модерен танц“. Подготовката на учениците за грандиозния концерт-спектакъл тече от началото на втория срок на учебната 2023/2024 година.

„Бих искала да поканя всички млади танцьори, които дори не са наши ученици, да дойдат, да видят ние накъде вървим, какви посоки даваме в развитието на танца, за да можем да черпим взаимно опит“, покани Сребрева.

17-годишната ученичка Теодора Димитрова първоначално започва да се занимава с модерни танци заради движенческата култура, но след това се влюбва. Тя определя танца като емоция, чувство, начин на изразяване без думи.

На 1 юни в Зала 1 на НДК Теодора и съученичките ѝ ще представят танц, наречен „Сърцето на войника“.

„Той е свързан с посттравматичния синдром на войниците, оцелели от войната и техния страх към по-силните шумове“, обясни момичето и призова хората да танцуват, защото е нещо много хубаво, дори и да не го правят с професионална цел.

Бойко Неделчев, директор на НУТИ от 8 години, сподели пред камерата на БГНЕС, че традиционният концерт за завършване на учебната година е посветен на Деня на детето, тъй като училището е асоциирано към ЮНЕСКО. Той е категоричен, че това не е просто училищен концерт, а спектакъл.

„В него представяме класически танц, български танци, модерен танц, характерни танци, танци на народите, джаз танц – всичко това, което се изучава като професионално танцово изкуство в нашето училище“, добави Неделчев.

Директорът на НУТИ подчерта, че няма училище, което може да представи такъв спектакъл. „Няма и такава танцова трупа, която би могла да представи толкова многожанров спектакъл, какъвто е нашият ежегодно на 1 юни“, допълни той.

Неделчев отбеляза, че в НУТИ се преподава по системата на Ваганова – руската система на обучение, която има за цел да реализира тялото в съответния стил, тъй като тялото е инструмент, който се настройва. Дори и програмата на „Български танц“ е организирана по тази схема. „По този начин се постигат много високи резултати в професионалното обучение на танцовото изкуство“, поясни училищният директор и покани всички желаещи да заповядат на концерта: „Спектакълът е уникален и може да се види само в изпълнение на нашето училище“.

В края на месец юни ще се проведат приемните изпити в НУТИ за трите специалности. На сайта на училището учениците и родителите могат да разберат какви са изискванията. На първо място, обаче, децата следва да са мотивирани и да имат желание да танцуват, защото когато едно дете има желание да се развива в областта на танца, то успехът е неминуем. |БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон