Ново изследване разкрива: проста промяна в диетата значително намалява риска от рак

Проучване на Оксфордския университет показа, че дори малко ограничаване на червеното месо значително намалява въглеродния отпечатък на човек.

 

Обнадеждаващо ново проучване хвърля светлина върху прост навик, който може да бъде полезен както за тялото ни, така и за планетата: по-устойчивото хранене.

Изследването, публикувано в The Lancet, обхваща данни от над 2.2 милиона души в рамките на 17 отделни проучвания. Резултатите сочат, че хората, които следват устойчиви хранителни режими, имат с 7% по-нисък риск от развитие на рак и с 12% по-нисък риск от смърт, свързана с болестта.

Тези диети поставят акцент върху растителни храни — зеленчуци, бобови култури, плодове и пълнозърнести продукти — и ограничават консумацията на червено и преработено месо, което е свързано както с онкологични заболявания, така и с парниково замърсяване.

Не е нужно да променяте коренно начина си на хранене. Понякога е достатъчно просто да замените месото с бобови храни — няколко пъти седмично — и вече сте направили значителна крачка към по-добро здраве.

Проучването се присъединява към все по-голямото количество научни данни, които показват как ежедневните хранителни избори могат да окажат реално въздействие.

Други изследвания потвърждават, че диети с преобладаващо растителен характер — като т.нар. планетарна здравословна диета — са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване, като същевременно намаляват и вредните емисии.

Проучване на Оксфордския университет показа, че дори малко ограничаване на червеното месо значително намалява въглеродния отпечатък на човек.

Хранителната индустрия е отговорна за близо 30% от глобалните парникови емисии, но дори и малки промени в менюто ни могат да окажат осезаемо въздействие.

А междувременно храни, богати на фибри и на растителна основа, подпомагат храносмилането, намаляват възпаленията и могат да понижат риска от някои видове рак — като рак на дебелото черво и на гърдата.

Тези продукти са добре познати и леснодостъпни. Овес, зеленолистни, бобови и ядки — не са твърде скъпи, намират се навсякъде и са вкусни. Без нужда от специализирани магазини или сложни рецепти. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон