Нинова върна неизпълнен третия мандат

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Левицата връща мандата точно седмица след като го взе, предаде репортер на БГНЕС.

Направихме всичко необходимо да изпълним третия мандат, изведохме 4 важни задачи за редовно правителство и парламент – Шенген, ПВУ, бюджет за 2023 и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. Стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет, поради тази причина връщам третия мандат, заяви Нинова.

Поздравявам ви за усилията, които положихте. Явно в тази политическа обстановка не се намери решение, пожелавам успех на парламентарните избори, заяви президентът Румен Радев.

От 14 ч. съм поканил ЦИК да даде повече информация за готовността за предстоящите избори и на базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48 НС и дата за следващите избори, посочи Радев.

Не се събра съгласие, другите партии не подкрепиха третия мандат, заяви Нинова на излизане от президентството. Конституцията не определя конкретен срок, слушаме специалистите, те казват, че трябва възможно най-бързо да се разпусне парламентът, другото би било по ръба на основния закон, заяви Нинова на излизане от президентството.

БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление и оставаме на тази позиция, не можахме да приеме бюджет за 2023. Готови сме за кампания, ще работим, ще говорим с хората, подчерта Нинова. Виждам умора от изборите, апатия към политическия живот, а това е основна цел в една кампания, да убедим хората, че е важно да гласуват, добави Нинова.

Ще изчакаме изборите и резултатите и тогава ще решим с кои партии ще работим в следващия парламент, посочи лидерът на БСП. Очаквам да има правителство в следващия парламент, твърде много се задълбочи политическата криза.

БГНЕС припомня, че това бе последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа, а 125 депутати гласуваха против. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски дойде от ГЕРБ, ДПС, и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер, който покани всички партии на разговори за съставяне на правителство. ПП състави декларация с общи приоритети, която събра едва 63 гласа подкрепа в пленарната зала. Седмица по-късно от ПП върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон