Трифонов: Не санкциите на САЩ, гражданското общество ще промени България

Гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция на САЩ. Защото всичко, което е написано в доклада на Министерството на финансите на САЩ, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците. Още преди 8 години хиляди граждани в десетки градове заявиха своето отношение и позиция спрямо Делян Пеевски. И твърдо отстояваха своето отношение и позиция над 400 дни.

Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов като коментар на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Пак преди американския доклад, а именно през изминалата година, гражданското общество в България изрази по един категоричен начин нетърпимостта си към бруталната корупция във всички нива на държавното управление. Вчерашният американски доклад дипломатично посочва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция. Но тези чудовищни зависимости ги посочи по-рано самото българско гражданско общество. Нима забравихме, че над 200 дни хиляди български граждани в десетки градове у нас, а и в чужбина искаха оставката на главния прокурор и на онзи настоящ политически лидер?“, пита лидерът на ИТН.

Той е категоричен, че американските санкции не са друго, освен подкрепа към това, което вече изрази българското гражданско общество.

„Те са протегната приятелска ръка от наш партньор. Въпреки това съм уверен, че дневният ред в България не се пише от докладите на нашите лоялни партньори, а от желанията и волята на българските граждани. И така ще бъде за в бъдеще“, смята още Трифонов и завършва: „Не санкциите на САЩ ще променят страната ни, а събудилото се гражданско общество“. /БГНЕС