Сираков: За пръв път от над 15 години Левски не дължи нито една стотинка главница към НАП

За последната година Левски е платил по изпълнително дело, т.нар. главница - 6 342 000 лв. В момента за пръв път от повече от 15 години Левски не дължи нито една стотинка главница, която да носи лихви. Миналата година по това време ни се трупаха по 2500 лв на ден към НАП. Текущи задължения са заплатени над 4 млн. 2 млн и половина са платени към дистрибутори и просрочени задължения - общо близо 13 млн. лева. Затова нашата скамейка е къса и играем с 13-14 човека. Това няма да се повтори вече. Искам да благодаря на всички в клуба, че се справихме по този показател блестящо. Това е благодарение не само на хората в клуба, но и на огромна част от синята общност, която по всякакъв начин се стремеше да помогне. Неслучайно казах, че най-важният ни мач е с НАП. На път сме да го спечелим. Това заяви мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

"Дължим огромно извинение на треньорското ръководство, но им гарантирам, че никога повече няма да се наложи треньор на Левски да се обръща и да вижда на пейката 1-2 футболисти, с които може да промени нещо в мача. Минимум бройката, която ще вземем май месец, ще бъде 5. За всеки продаден играч ще има ново попълнение. Работи се много сериозно по селекцията, но ако искаме да сме конкурентни трябва да имаме минимум 18 броя играчи. Най-важното през последната година беше да отпадне угрозата от Левски да слага тирета, запетайки, други препинателни знаци. Убеден съм в този момент, че такава угроза няма", добави той.

На въпрос на БГНЕС относно това дали мачът с феновете върви, след като част от тях заявиха преди днешната пресконференция, че мажоритарният собственик на „сините“ ще наговори лъжи, Сираков бе категоричен: „Ето я лъжата. Това е лъжа. 13 млн. платени. Голямата лъжа е, че ако бяхме направили трансфери, сме щели да платим всичко на НАП. Не искам държавата да се притеснява от Левски, а да я уважава. Мисля, че през тази година постигнахме точно това. В будна кома бяхме, да – миналата година. Сега отдавна излязохме от това състояние“.

Относно стадион „Георги Аспарухов“, той сподели: „Не съм чул за нови 75 млн. лв. Ние не е тайна, че от повече от шест месеца работим и искаме да придобием правото на строеж. Да си вземем стадиона за 30 години. Това е, което сме подали като цяла документация, подадена е в ММС и в Областна управа, работим отлично и с Общината. След това има и други стъпки, за които ще бъдат уведомени своевременно феновете“, каза още той и добави по отношение на новите футболисти: „Ние няма да привличаме само ако продадем играчи. На нас бройката играчи, с които разполагаме, не е достатъчна. Особено когато играем в сгъстен цикъл. При всички положения се надявам да бъдем конкуретноспособни“.

Сираков говори и за ексцесиите на Вечното дерби в неделя, когато се стигна до обстрели с ракети между секторите А и Г, както и до бой между стюарди и фенове. Той заяви, че от клуба ще излязат с официално предложение до Българския футболен съюз дербитата да се играят без публика за гостуващия отбор. "Стигнахме до категорично заключение – ще излезем с официално предложение до БФС. Категорични сме, че на този етап дали ще се играе на клубните стадиони или ще продължи да е на Националния стадион, тези дербита трябва да се играят без гостуващи фенове. Това е единственият начин да се предпазим от последващ смъртен случай. Ще настояваме тези дербита да се играят без гостуващи фенове“, продължи мажоритарният собственик на Левски и допълни: „Не се стремя да спечеля одобрението на никой. Правя това, което считам, че е добро за Левски. Нормално е да има фенове, които са против мен. Не приемам действия, които влияят по някакъв начин на футболистите и отбора, обаче се съобразявам и с това нещо. Когато мисля, че нещо е правилно за Левски, аз го правя, а широката футболна общественост го вижда“.

Относно задълженията към бившия собственик на клуба Васил Божков, Сираков поясни: „Не виждам начин как да се реши този въпрос, разчитам на неговата дума, че няма никога да си поиска задълженията. Тези задължения стоят във финансовия баланс на клуба. Не съм виждал Васил от много време, при всички положения ще инициираме тазкъв разговор. Аз мисля, че много е сложен правно този казус и ще трябва много сериозно да се обмисли от всички страни – ще направим опит, не мога да кажа колко са точно задълженията. Мисля, че са 16-17 млн. с натрупаните лихви. Убеден съм, че няма да си ги поиска, въпросът е да се изплатят“.

Въпреки негативните резултати през изминалата седмица, той продължава да вярва, че Левски ще играе в европейските клубни турнири. „Аз вярвам, че ще се класираме в Европа – да, на теория може и да не се. Жизненоважно е за нас да играем в Европа. Имал съм разговори с генералния спонсор. Имам обещанието му, че ще намери начин да подсигури средства за закупуването на такава бройка играчи, за издръжката на такава бройка играчи. Категоричен съм, че това треньорско ръководство ще продължи да работи, надявам се до 10 дни да се стигне до споразумение за нов договор“, добави бившият нападател на „сините“ по отношение на старши треньора Николай Костов.

Сираков бе запитан и за поста спортен директор, след като се появиха информации в последните дни, че вратарят Николай Михайлов може да оглави директорска позиция в клуба. „На всички позиции Левски има нужда от подсилване. На този етап никога не сме обсъждали създаването на длъжност спортен директор. Аз още преди 4 години казах, че мисля, че нямаме нужда от тази длъжност. Нямаме и все още финансовата възможност да откриваме такава длъжност“, обясни той и коментира и безредиците в сектор А на дербито. „Този въпрос трябва да го зададете към органите на реда. Никога не искам и не мога да повярвам, че това се случва на мач на Левски. Страшно много съжалявам, че се случи такова нещо“, завърши мажоритарният собственик на „сините“. /БГНЕС