Бленджини: Искам изцяло отдадени на националния отбор състезатели, целта е Лос Анджелис 2028

Искам изцяло отдадени на националния отбор състезатели, целта е Лос Анджелис 2028. Това заяви новият старши треньор на представителния тим по волейбол Джанлоренцо Бленджини на първата си пресконференция като селекционер на „лъвовете“, предаде репортер на БГНЕС.

Италианският специалист подписа договор за 3+2 години, като ще се опита да класира „трикольорите“ на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. На събитието в Националния стадион присъстваха още президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев, членовете на треньорския му щаб Франческо Кадеду, Данаил Милушев и Христо Цветанов, както и координаторът на националните отбори Николай Иванов.

„Успях да разбера основните неща от Любо Ганев. Изключително щастлив съм да бъда тук. Вярвам, че когато има волята на едно такова ръководство на федерация, когато си поставят една такава обща цел, тя може да бъде изпълнена. Надявам се да имаме успехи заедно. Друг важен аспект е и много важният знак от ръководството на федерацията. Това, че успях да изградя един щаб от хора, които вярвам, че са на добро ниво. Тук са Франческо Кадеду, Христо Цветанов и Данаил Милушев. Възможността да направим един добър екип ще бъде в основата да следваме мечтите си. Искам да отправя комплименти за стратегията на федерацията, за едно подмладяване за срок от пет години. Това ме спечели силно и беше мотивът, който натежа при мен, за да приема това предизвикателство. Не съм имал кой-знае какви размисли. Пред мен имаше опции да продължа в един голям клуб като Лубе, както и в други отбори“, започна Бленджини.

Навлизайки в повече конкретика, той заяви: „За да навлезем в повече конкретика, трябва да навлезем и в самата работа. От една страна имаме талантливи играчи, които постигнаха значими резултати при подрастващите. От друга страна имаме и играчи, които са добре познати, които играят на високо клубно ниво, за да подпомогнат този процес. Това, което ще е изключително важно, е да има пълна отдаденост. Пълна саможертва, това ще си проличи още това лято. Всичко друго е едно пожелание. Преди всичко трябва да бъдем наясно – първата ни цел е да изиграем Лигата на нациите, втората е да направим един лагер, на който ще включим още нови играчи. Отборът, който ще използваме за ВНЛ, ще бъде изграден от състезатели, които бяха на олимпийската квалификация, с някои изключения. За мен основното ще бъде хората, които ще дойдат, да искат да тренират, да се жертват и да са отдадени на 100%. Има играчи, на които не им се играе във ВНЛ. За мен е неприемливо това нещо – състезатели в активна възраст да отказват поради една или друга причина да играят за националния отбор, или да отклоняват покана с идеята следващата година да се включат. Ние като екип сме категорични, че имаме нужда от хора, които го искат“, добави италианският специалист по отношение на играчите, които нямат желание да се включат в Лигата на нациите поради една или друга причина.

„Разбира се, че ме чака много работа, но аз съм само част от екипа. От една страна спортно-технически, от друга страна кондиционно. Ясно е, че резултатите от последните години не са благоприятни. Това е нещо, което искаме постепенно да подобрим. Аз не мога да обещая, че ще класирам отбора за Олимпийските игри – ще дадем всичко от себе си, но трябва да знам, че и състезателите са готови да се раздадат на максимум. Основната мечта е класиране за Лос Анджелис. Не мога да кажа само един основен проблем – основната задача е този отбор да играе на високо ниво. Трябва много работа, талантливи състезатели и такива с опит на високо ниво. Тези, които не искат да дойдат сега, няма да ги викам и занапред“, увери отново новият селекционер на България при мъжете.

Бленджини изрази съжаление за липсата на Александър Николов, който ще пропусне Лигата на нациите, тъй като ще се оперира. Целта е да се изгради един конкурентноспособен отбор във ВНЛ. „Постигането на тази основна цел е низ от постигане на други цели. Колкото до Лигата на нациите – основната ни цел е да изградим един конкурентноспособен отбор. Александър Николов за голямо съжаление няма да участва във ВНЛ, защото ще се подложи на операция. В Лигата на нациите ще срещнем топ отбори. Втората фаза от работата ни през лятото ще бъде да поставим основите за Европейското първенство. Имал съм контакт с български треньори, с Пламен Константинов се познаваме от доста години, приятели сме, познавам Николай Желязков. Не обичам да давам оценки на други колеги. За мен не е толкова важно да се назоват конкретни имена – тези хора са преценили, че не могат да бъдат на 100% отдадени на отбора“, завърши той. /БГНЕС