Бостън отнесе Маями за полуфинал на Изток, Далас разби Клипърс в мач номер 5

Бостън Селтикс се класира за полуфиналите на Източната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА), след като надви категорично Маями Хийт със 118:84 у дома в мач номер 5 от серията между двата тима.

„Келтите“, които бяха без Кристапс Порзингис, сложиха край на сезона на „горещите“ след пореден силен двубой на Дерик Уайт. Гардът наниза 25 точки за победата, като вкара пет от десетте си стрелби от тройката. С 25 пункта завърши и Джейлън Браун. 17 от пейката наниза Сам Хаузър, с дабъл-дабъл се отчете Джейсън Тейтъм – 16 точки и 12 борби, а 10 вкара Джру Холидей.

За Хийт, които отново не можеха да разчитат на Джими Бътлър, Бам Адебайо бе над всички с 23 точки. Тайлър Хиро се отчете с 15 пункта, а по 10 реализираха Кейлъб Мартин и Томас Брайънт, но тимът на Ерик Сполстра загуби шансове да продължи напред.

Бостън чака на 1/2-финалите победителя от серията между Кливланд Кавалиърс и Орландо Меджик, където „кавалерите“ водят с 3-2 победи.

В друг двубой, но на Запад, Далас Маверикс разгроми Ел Ей Клипърс в петия двубой от серията със 123:93 като гост и е на успех от полуфинал с Оклахома Сити Тъндър.

Лука Дончич записа силен мач на сметката си след 35 точки, 7 борби и 10 асистенции. Той бе подпомогнат от съотборниците си, като петима от тях минаха границата от 10 пункта – Макси Клебер (15), Кайри Ървинг (14), Джейдън Харди (14), Дерик Джоунс-младши (12) и Дерек Лайвли II.

За Клипърс, който вече няма право на отстъпление и ще търси връщане на серията в Лос Анджелис, по 15 точки вкараха Пол Джордж и Ивица Зубац, 14 наниза Норман Пауъл, а с по 11 пункта завършиха Терънс Ман и Боунс Хайланд. /БГНЕС