Бингам сложи край на мечтите на О‘Съливан за рекордна осма световна титла

Рони О‘Съливан ще трябва да почака поне още една година, за да се опита да спечели рекордна осма световна титла, след като отстъпи на Стюарт Бингам с 10-13 в четвъртфиналите на тазгодишното издание. Подобно на 2015 година, „Бинго“ отново повали „Ракетата“ на същата фаза от турнира в Шефилд.

Нищо не разделяше двамата играчи след първите две сесии. Решителният трети сеанс започна при резултат 8-8. О‘Съливан направи страхотно пълно разчистване от 136 точки, но съперникът му отвърна с брейкове от 63 и 67. Серия от 62 бе достатъчна за Рони да се оттегли на почивка при ново равенство – 10-10.

Това обаче се оказа и последният фрейм в неговата сметка – Бингам взе следващите три партии, като показа стабилност под напрежение и се отчете и със 122 точки в 22-ия фрейм. О‘Съливан от своя страна пропусна жълта топка при пасив от 10-12 и отново падна жертва на един от спаринг партньорите си през годините. През 2015 двамата отново играха един срещу друг в последните осем в Крусибъл и отново по-младият от двамата англичани излезе победител – тогава с 13-9, по пътя към дебютна световна корона.

След като по-рано в сряда Джъд Тръмп допусна изненадваща загуба от уелсеца Джак Джоунс, „Ракетата“ бе последван от друг от големите – четирикратният първенец на планетата Джон Хигинс, който отстъпи на Кайрън Уилсън с 8-13. „Воина“, световен вицешампион от 2020, ще играе на полуфиналите с Дейвид Гилбърт, който довърши шотландеца Стивън Магуайър с 13-8 фрейма. В другия полуфинал съперник на Бингам е Джоунс.

За първи път от 1977 година насам трима квалификанти стигат до 1/2-финалите на Световното първенство – това са Гилбърт, Джоунс и Бингам.

Снукърът ще има и своя нов номер 1 в световната ранглиста от следващия сезон. Това е северноирландецът Марк Алън, който отпадна във втори кръг в Крусибъл от Хигинс. /БГНЕС