Пламен Кръстев: Българските политици трябва да се вслушат в спортните хора

"Българските политици трябва да се вслушат в гласа на хората, в случая на спортните хора и да вземат необходимите решения, които ще изведат България на правилния път. Нашата спортна система има един много сериозен недостатък, че след приключване на средното образование масово спортистите прекратяват спортно-състезателната си дейност, най-вече поради финансови причини". Това обяви в интервю за БГНЕС спортният експерт и член на Фондация "Български спорт" Пламен Кръстев.

Кръстев, който е бивш национален рекордьор на България в бягането с препятствия на 60 и 110 метра, сподели мнението си за представянето на българските спортисти през изминалата година. "Лично аз считам, че България и българският спорт изпращат една нелоша година в спортно-техническо отношение. Безспорно трябва да се отбележи факта, че страната ни е от доста време в едно политическо безвремие и това определено пречи на спорта, но все пак българският спорт, особено това, което много ме радва, че младите постигнаха много високи успехи в много спортове. Ние постигнахме резултати, каквито от години не сме успявали да постигнем. При големите, мъжете и жените, общо-взето запазваме позициите си, но трябва да се отчете и фактът, че това е следолимпийска година и е нормално да има известно отстъпление в постиженията".

Той изрази радостта си, че младите спортисти на България са показали добри резултати. "Определено трябва да ни радва, защото младите са бъдещето на спорта. Всяко следващо поколение е по-добро от предишното, затова и светът върви напред, но нашата спортна система има един много сериозен недостатък, че след приключване на средното образование масово спортистите прекратяват спортно-състезателната си дейност, най-вече поради финансови причини. Ако успеят, държава, общини, клубове, федерации да подкрепят тези спортисти, най-вече финансово, а и в други отношения, те ще останат в спорта и ще постигнат същите резултати и при големите. Но за съжаление, явно нямаме такива възможности като държава, а може би и чисто субективно по организационни причини страдаме", каза Кръстев.

Той призова българските политици да се вслушат в гласа на спортните експерти в страната. "Поне моето мнение никой не го е искал, но аз и не държа. Но все пак това, което е задължително, българските политици трябва да се вслушат в гласа на хората, в случая на спортните хора и да вземат необходимите решения, които ще изведат България на правилния път. Ние не само в спорта не стоим добре, виждате, че и в много други сфери нещата не вървят никак добре".

Кръстев коментира и защо представянето на България в отборните спортове се влошава, докато наши съседни страни са силни в това отношение. "Въпрос на манталитет и народопсихология. Ние българите сме силни индивидуалисти, всеки работи за себе си, основно мото на българина е "Ти ли ще ми кажеш, аз знам повече от теб". Докато всички наши съседи в бивша Югославия, не само сърби, става дума и за хървати, словенци, в голяма степен и за северномакедонци, те имат много по-силно чувство за работа в екип и неслучайно имат блестящи резултати в отборните спортове, включително и на Олимпийски игри. А ние сме много далеч от това. Според мен по-скоро въпросът е на народопсихология, а след това и на организация".

Кръстев подчерта, че вече е много трудно да се печелят квоти за олимпийските игри и пожела успех на българските спортисти през 2023. "Надявам се достатъчно български спортисти да получат квоти за Париж 2024. Другата година е предолимпийска, този олимпийски цикъл беше само три години, затова всичко трябва да става на пълни обороти от първия момент, защото вече става изключително трудно да се добият олимпийски квоти. /БГНЕС