Арсен Венгер се завърна във футбола

Дългогодишният мениджър на Арсенал Арсен Венгер официално започна работа във ФИФА. Именитият френски специалист ще отговаря за глобалното развитие на футбола както при мъжете, така и при жените. В новата си роля той бе приветстван лично от боса на централата Джани Инфантино в Цюрих, Швейцария.

С нетърпение очаквам да започна това изключително важно предизвикателство. Не само защото винаги съм се интересувал от анализиране на футбола от по-широка гледна точка, но и защото мисията на ФИФА като ръководен орган на световния футбол, е наистина глобална. Вярвам, че новата ФИФА, която видяхме да се появява през последните години, е самият спорт, в основата на неговите цели и е решена да развива играта в многото й различни компоненти. Знам, че мога да допринеса за тази цел и ще вложа цялата си енергия в това", каза французинът.

Венгер ще наглежда и работата на борда, който се занимава с правилата на футбола (IFAB), ще се занимава с треньорски програми и с технически анализи на мачове от турнири на ФИФА. 70-годишният французин заменя Марко ван Бастен като технически директор, какъвто пост заемаше холандецът до октомври 2018-та.

Дълбоките познания и страстта на Арсен Венгер към различните аспекти на нашата игра го отличават като една от най-уважаваните личности във футбола. Радвам се да го посрещна в отбора. Откакто пристигнах във ФИФА, ние поставихме футбола в центъра на нашата мисия, като се стремим да се учим от тези, които познават спорта отвътре навън: Арсен е някой, който със стратегическата си визия, компетентност и трудолюбие е посветил живота си на футбола. Пристигането му е просто още един пример за това как продължаваме да укрепваме целта си да върнем ФИФА обратно към футбола, а футболът обратно към ФИФА", заяви Джани Инфантино. /БГНЕС