Neuralink на Мъск търси още кандидати за своите мозъчни технологии

Технологията на Neuralink работи чрез устройство с размерите на пет монети, което се поставя в човешкия мозък от роботизиран хирург.

Илон Мъск заяви, че неговият стартъп Neuralink "преминава" към втори тестови пациент, тъй като технологията му за свързване на мозъка и компютрите се усъвършенства.

Мъск и членовете на екипа на Neuralink отговаряха на въпроси по време на актуализация, излъчена в X, като обсъждаха къде се намира компанията по пътя към превръщането на мозъчните импланти в нещо обичайно.

"Едва сега преминаваме към втория ни пациент на Neuralink", каза Мъск. "Но се надяваме, ако нещата вървят добре, тази година да имаме високо едноцифрено число".

През януари невротехнологичната компания на Мъск инсталира мозъчен имплант на Ноланд Арбо, който милиардерът обяви за успешен.

Преди осем години при инцидент с гмуркане Арбо е останал парализиран от раменете надолу.

След операцията с импланта той разказва, че играе шах и видеоиграта "Civilization", както и че взема уроци по японски и френски език, като управлява курсора на компютърен екран с мозъка си.

Мъск и членовете на екипа на Neuralink подробно описват отстраняването на проблем, при който способността на Арбо да движи компютърния курсор с ума си значително намалява.

Технологията на Neuralink работи чрез устройство с размерите на пет монети, което се поставя в човешкия мозък от роботизиран хирург.

Нишките, свързващи импланта с мозъка на Арбо, са се "прибрали", като са станали по-малко ефективни при улавянето на сигнали. Според екипа на Neuralink нишките ще бъдат имплантирани по-дълбоко в мозъка и на различна дълбочина, като прецизността ще се увеличава, за да се постигне максимална ефективност.

Мъск обеща, че "оттук нататък ще става само по-добре".

Според Мъск една от целите е да се увеличи честотната лента на връзката между мозъка и компютъра, което ще позволи на повече данни да се пренасят по-бързо.

"Доста важно за симбиозата между човека и изкуствения интелект е просто да можем да комуникираме със скорост, която изкуственият интелект може да следва", каза Мъск за свързването на мозъците с компютри с изкуствен интелект.

Мъск предвижда имплантите Neuralink да надхвърлят възстановяването на зрението на слепите и да дават на хората инфрачервено или ултравиолетово зрение или да им позволяват да споделят концепции с други хора по телепатичен път.

"Искаме да дадем на хората свръхспособности", каза Мъск. "Не само, че възстановяваме предишната ви функционалност, а че всъщност имате функционалност, много по-голяма от тази на нормален човек."

Мъск говори за разработването на автоматизиран процес, при който хирургическият робот на Neuralink може бързо да инсталира персонализирани импланти на хора, които искат "подобрения".

"Това е нещо като "Cyberpunk " или " Deus Ex ", ако играете тези игри", каза Мъск за идеята.

"Вълнуваща възможност в дългосрочен план е да се вземат части от хуманоидния робот Optimus и да се комбинират с Neuralink - бихте могли да имате основно кибернетични суперсили", каза той.

Мъск е съосновател на Neuralink през 2016 г.

Амбицията е да се увеличат човешките способности, да се лекуват неврологични заболявания като АЛС или Паркинсон и може би един ден да се постигне симбиоза между хората и ИИ.

Мъск не е единствен, който се опитва да постигне напредък в областта, която официално е известна като изследване на интерфейса мозък-машина или мозък-компютър. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон