Неочаквано: Пицата облекчава симптомите на ревматоиден артрит с до 80%

Пицата е една от любимите бързи храни, а сега става ясно, че тя не е толкова вредна за здравето, колкото предполагахме.

Ако пицата е приготвена от пресни продукти, тя може да облекчи симптомите на ревматоиден артрит, показват изследвания. Това е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система погрешно атакува здрави клетки, причинявайки възпаление и подуване. Болезненото състояние причинява скованост на ставите и няма лечение.

Учени от Италия, родината на пицата, откриха, че яденето на поне половин пица седмично може да помогне за намаляване на болката, причинена от ревматоиден артрит, с до 80 процента. Експертите казват, че това се дължи на противовъзпалителните свойства, открити в някои от пресните съставки.

„Благоприятните ефекти вероятно се дължат на моцарелата и в по-малка степен на зехтина, но не успяхме да оценим възможния ефект на доматения сос“, пишат изследователите в заключението на изследването, публикувано в списание Nutrients.

Експертите анализирали връзката между консумацията на пица и нейното влияние върху ревматоидния артрит при 365 души на възраст между 18 и 65 години. Участниците, които консумирали половин пица повече от веднъж седмично, съобщават за намаляване на болката в сравнение с тези, които консумирали две пици на месец.

Тези с тежки форми на заболяването, които консумирали половин пица на седмица, изпитвали 80% намаление на болката в сравнение с групата, която я консумирала по-рядко. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон