Наводненията в Бразилия взеха 100 жертви

Броят на загиналите при огромните наводнения в Южна Бразилия достигна 100 души. Спасителните екипи продължават да издирват десетки изчезнали хора, съобщи „Ал Джазира“.

Близо 400 общини са засегнати след продължилите дни наред проливни дъждове, които заляха бразилския щат Рио Гранде до Сул.

Наводненията раниха стотици хора и принудиха 160 000 души да напуснат домовете си от сряда, а щатският орган за гражданска защита съобщи, че 128 души все още се водят за изчезнали.

Бразилският национален център за природни бедствия заяви, че южната част на щата е под "висок риск" от нови наводнения през деня.

Той съобщи, че се очаква възобновяване на валежите и въпреки че не се очаква те да бъдат значителни по обем, на много места нивото на водата вече е високо, а почвата е наситена.

Много от жителите нямат достъп до питейна вода или електричество, нито дори до средства за повикване на помощ, тъй като на много места телефонните и интернет услугите са прекъснати.

Губернаторът на щата Едуардо Лейте предупреди по-рано тази седмица, че броят на жертвите вероятно ще нарасне, тъй като "извънредната ситуация продължава да се развива" в столицата на щата Порто Алегре и други райони.

Само две от шестте пречиствателни станции в Порто Алегре функционират, съобщи кметството, а болниците и приютите се снабдяват с вода от цистерни.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва обеща, че "няма да липсват ресурси" за посрещане на нуждите на жителите.

"Разбираме трудното финансово положение, в което се намира Рио Гранде до Сул", каза той на събитие в Бразилия и добави, че иска да се увери, че щатът ще получи "всичко, което му се полага".

"Все още не знаем точните размери на наводненията, това ще ни стане ясно едва когато нивото на водата се нормализира", каза Лула.

Около 15 000 войници, пожарникари, полицаи и доброволци работеха в целия щат, за да спасяват затрупаните и да транспортират помощи.

Очакваше се на 8 май бразилските военноморски сили да изпратят в Рио Гранде до Сул и най-големия си кораб в Латинска Америка NAM Atlantico с две мобилни станции за пречистване на вода./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон