НАТО и кешът за Украйна - новата разделителна линия на Радев

Обвиненията на президента Румен Радев, че България се превръща в безграничен донор на Украйна и че нашата позиция за срещата на върха на НАТО във Вашингтон е безгръбначна предизвикаха остра реакция от страна на служебния премиер Димитър Главчев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в същото време председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов заговори за войната на Русия в Украйна с термина „специална военна операция“, предаде репортер на БГНЕС.

Началото на спора беше поставено късно снощи, когато държавният глава Румен Радев използва светско събитие, за да отправи обвинения към кабинета, че превръщал страната ни в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа.

„Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида във Вашингтон“, заяви Радев.

Днес в кулоарите на Народното събрание премиерът Главчев заяви, че няма гръбначни проблеми. Той посочи, че България може да отпусне 80 милиона евро за Украйна, ако българското Народно събрание одобри такова решение. „Няма как да се превърнем в безсрочен донор, най-малко, защото трябва да бъдат предвидени средства в държавния бюджет, които да бъдат приети от народните представители. Ако те ги отхвърлят, не само безсрочен, въобще няма как да е донор“, подчерта Главчев.

„Ние сме посочили такава сума в позицията, всичко е предмет на разговори. На срещата на НАТО отиваме с готовност за тези пари. Ние не даваме окончателна заявка, че ще ги осигурим – отиваме във Вашингтон с решенията на НС, които са приети досега”, уточни служебният премиер, подчертавайки още веднъж, че няма притеснения относно нашата позиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази своето притеснение, че някои политици се опитват да манипулират и да плашат българските граждани, че България ще изпрати военни в Украйна и че ще отпуснем кеш на тази страна. „Няма да позволим някой да плаши българите. Винаги съм казвал, че българските войници ще защитават само територията на България и в Украйна няма да ходят войници“, подчерта той.

„И понеже вчера се направи нов опит за инсинуация, че България ще дава кеш, или каш, или Сашо… България кеш пари няма да дава“, категоричен е Борисов и добави, че дори към момента България получава пари за старо съветско оборудване. Към момента става дума за 60 милиона и са договорени още 300 милиона.

Борисов обясни, че за всяка дейност, която оказваме като помощ на Украйна от обучение на английски до лечение на техни войници на България ще ѝ бъде заплатено. Всичко, което България прави в полза на Украйна се остойностява, добави той.

Относно помощта за Украйна председателят на ДПС Делян Пеевски посочи, че това е създаване на страхове и говорене на глупости. „Има си позиция, няма такова нещо, всичко е обяснено. Да спрем с тези спекулации и да гледаме държавата да има управление. Няма да се дават пари, това ще е с приспадане“, каза той

Пеевски беше категоричен, че няма да позволи на проруските партии да се гаврят с хора на ДПС, както са се опитали днес по време на изслушването на служебния премиер Димитър Главчев в пленарната зала относно уволнения и назначения. Нашите хора не са втора класа, те са първа, и ще направя каквото трябва никой да не си позволява да им говори така, подчерта председателят на ДПС.

Председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов заяви, че тяхната партия е против военната помощ за Украйна и се обяви за провеждането на преговори. Според него България може да посредничи, но не отговори на журналистически въпрос как може да стане това, като ние не можем вече трета година да съставим редовно правителство. Той също така използва в изявлението си и термина „специална военна операция“, който се използва от Русия и близки до нея среди за определянето на инвазията в Украйна. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон