Вкусен, приятен за окото и пълен с лечебни свойства, нарът е истински дар от природата, който е бил почитан и дори митологизиран от религиите и културите по света през цялата история.
Древните гърци са го свързвали с подземния свят, а според еврейските вярвания той съдържа 613 семена /арили/, които представляват броя на заповедите в Тората.
Смята се, че произхожда от района между Иран до Северна Индия, но храстите на нара (Punica granatum) бързо се разпространяват на запад до Средиземноморието и на изток до Китай. Плодът става обичан продукт в много близкоизточни кухни и е на голяма почит в страни като Турция, Армения и Иран.
Трудно е обаче да се намери място, което да възхвалява нара повече от Азербайджан - южнокавказка държава, където нарът има почти свещен статут на национален символ.
Тук "царят на плодовете", както го наричат местните (отчасти заради наподобяващата корона форма на чашелистчетата му), играе огромна роля както в кухнята, така и в културата. Що се отнася до първата област, посетителите на "Огнената земя" бързо ще бъдат заслепени от всички кутии с рубиненочервени нарове, украсяващи базарите и магазините за хранителни стоки, а след това ще бъдат заинтригувани да научат за многобройните им приложения - от смачкването им в натурални сокове, конфитюри и сосове до украсяването на национални ястия като пилаф с подобните на скъпоценни камъни арили. Употребите са сякаш безкрайни.
Шеф Фериде Буюран, автор на готварската книга "Нар и шафран: Кулинарно пътешествие до Азербайджан", разкрива някои от най-специалните му приложения: "Един от начините е да се добавят пикантните арили към месни ястия, за да се балансира богатството на месото и да се подпомогне храносмилането, като например в нарговурма".
Шербетът е освежаваща напитка, приготвена от плода, а в района на Гойчай от арилите се приготвят сладки консерви, наречени нарданча. "Любопитно е, че тези консерви се използват както за сладка добавка към чая, така и за заливане на оризови ястия", казва Буюран. "Има и пикантен сироп, подобен на меласа - narsharab, приготвен от семена от нар, който се смята за незаменима подправка към рибни ястия, приготвени на скара".
Кората и семената се използват и в медицински и козметични продукти. Всъщност нарът е квинтесенцията на суперплодовете и дори само похапването на семената или изпиването на чаша пресен сок от нар има огромни ползи за здравето, потвърждават лекарите./БГНЕС