Над 300 хил. българи са били свидетели на физическа агресия спрямо лекари

А над 1,2 млн. души са били свидетели как пациенти обиждат вербално лекари.

Над 300 хил. българи са били свидетели на физическа агресия спрямо лекари, предаде репортер на БГНЕС. А над 1,2 млн. души са били свидетели как пациенти обиждат вербално лекари.

Данните са от две проучвания на социологическа агенция “Тренд”, проведени по поръчка на Български лекарски съюз.

Тенденциите относно проявата на агресия спрямо медицински персонал са негативни, заяви председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров, който бе модератор на конференцията “Насилието над лекари - причини и възможни решения". На нея бяха обявени резултати от две социологически проучвания, проведени по поръчка на БЛС от социологическа агенция “Тренд” в периода 11-18 май. Данните бяха представени от Димитър Ганев.

Според първото проучване, което е национално представително и е проведено сред 1003 пълнолетни българи, близо три четвърти от пациентите са удовлетворени от комуникацията си с лекари по време на посещение, а само 5% са напълно неудовлетворени. 23 на сто от българите са ставали свидетели на вербална, а 5% - или близо 300 000 души, са ставали свидетели на физическа агресия срещу лекар. Според 17% от анкетираните, агресивното поведение на пациентите към медицинския персонал можело да доведе до по-бързо обслужване.

Притеснителни са и данните за преживяванията на пациентите - 15%, или близо 1 млн. души, са изпитвали чувство на агресия по време на посещение при лекар.

Резултатите от проучването открояват свръхочакванията спрямо медиците. Според над 80% от запитаните, лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения. Над 70% заявяват, че медиците винаги трябва да са на разположение и да реагират незабавно, както и да предоставят незабавни решения на сложни проблеми, а над 50% от хората очакват медицинските лица да жертват личното си време за грижата за пациента.

Почти половината от анкетираните смятат, че лекарите са виновни сами за проявите на агресия към тях. Сред причините за проява на такава са неудовлетвореността от услугата, дългото чакане за прием, скъпото заплащане на услугите, както и употребата на алкохол и/или наркотици от страна на медицинския персонал по време на работа.

Второто проучване, проведено сред 800 членове на БЛС по метода на телефонно интервю, показва, че 11% от лекарите са се сблъсквали често с агресия от страна на пациенти и/или техни близки по време на работа. 20% от медиците са заявили, че това им се случва понякога, а само 31% казват, че никога не са се изправяли срещу агресия на работното място. 60% са ставали свидетели на вербална агресия спрямо колега, а 49% лично са се сблъсквали с такава.

10% от анкетираните заявяват, че са ставали обект на физическа агресия. Това се равнява на около 300 200 лекари. Една пета пък са присъствали на такива прояви към колега.

Усилията, насочени към превенция на насилието, дават резултати, но допускането на дори една проява на насилие към лекарите е срам за обществото. Това каза по време на конференцията здравният министър д-р Галя Кондева. Тя добави още, че лекарите са призвани да лекуват и спасяват, но не и да търпят вербално или физическо насилие и нито един лекар не бива да ходи на работа със страх от такива прояви. Насилието над медицински екип е недопустимо и всеки, който е извършил такава проява, трябва да понесе наказание, допълни министърът на здравеопазването. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон