Над 160 заболели от салмонела в САЩ

Изтеглени от пазара краставици в 14 американски щата може да са свързани с огнище на салмонела, от която са се разболели повече от 160 души, съобщи Си Ен Ен.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и местните партньори разследват случаи на салмонела Africana, довела до 162 заболявания в 25 щата и окръг Колумбия. 54 души са били хоспитализирани. Не са регистрирани смъртни случаи.

От 65 души, интервюирани за целите на разследването, 47 са съобщили, че са консумирали краставици, съобщиха от FDA. Тестовете са идентифицирали салмонела в проба от краставица.

Агенциите също така проверяват огнище салмонела Braenderup, за да установят дали то е свързано с огнището на салмонела Africana. От салмонела Braenderup са заболели 158 души в 23 щата.

„Двете огнища имат няколко общи черти, включително къде и кога са възникнали заболяванията и демографските характеристики на заболелите“, обясниха от FDA.

Базираната във Флорида компания Fresh Start Produce изтегли през последната седмица краставиците, които са били доставени от 17 до 21 май. Зеленчукът е бил изпратен до центрове за търговия на дребно, търговци на едро и дистрибутори на хранителни продукти в Алабама, Флорида, Джорджия, Илинойс, Мериленд, Северна Каролина, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Вирджиния и Западна Вирджиния.

Симптомите на салмонелна инфекция включват диария, треска и стомашни спазми, които могат да започнат в рамките на часове или дни след консумацията на бактериите. Повечето хора се възстановят с лечение, но трябва незабавно да потърсят помощ от медицинско лице, ако имат тежки симптоми, които не се подобряват след няколко дни, или признаци на дехидратация. Децата, възрастните хора и хората с отслабена имунна система са по-склонни към тежко боледуване. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон