МЗ ще подкрепи болниците да кандидатстват за финансиране от ББР

Една от задачите на Министерството на здравеопазването са политики за финансовото стабилизиране на лечебните заведения, които са с над 50% участие на държавата. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Кондева уточни, че става дума за над 60 лечебни заведения.

„Приемането на стратегията на Българската банка за развитие от Министерски съвет ни даде повод да представим заедно с Министерството на иновациите възможностите за финансиране“, каза тя.

Министър Кондева очаква лечебните заведения да направят сами анализи и ако имат желание да участват за финансиране както по линия на ББР, така и по европейски проекти. „Всички те трябва да получат разрешение от МЗ. Ние сме тук, за да ги подкрепим в тази посока. Техните проекти ще бъдат за развитие на инфраструктурата, за развитие на апаратурата, но това е нещо, което всяко лечебно заведение само ще прецени дали да участва. Ние трябва да ги подкрепим, ако плановете, които представят, ще доведат до подобряване на здравеопазването в района“, добави здравният министър.

Финансовият анализ към 31 март лечебните заведения са категоризирани в четири групи, съобразно показателите. Към този момент само 6 лечебни заведения са в едно доста тежко финансово състояние. Останалите са в по-добри категории. „Всички, ако могат, трябва да се включат“, каза д-р Кондева. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон