МВР налага санкция от 2 до 7 хиляди лева на СО заради "Патриарха", пуска и сигнал до Прокуратурата

Вътрешният министър припомни, че още преди няколко месеца ясно изрази мнение, че всичко, което се случва в центъра на София, по никакъв начин не е съгласувано с отдел „Пътна полиция" към СДВР.

Предстои да наложим санкция от 2 до 7 хиляди лева на Столична община, както и евентуално сигнал до Прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което реално е престъпление по Наказателния кодекс.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с множеството запитвания както от страна на жители на София, така и от неправителствени организации относно това какво предстои оттук нататък по отношение на новите правила за движение в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

"Още миналия понеделник Министерство на вътрешните работи (МВР) изготви разпореждане до заместник-кмета на Столична община (СО) Илиян Павлов да бъде изпълнено влязлото в сила решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се иска безусловно да спре въвеждането на новата организация на движение в центъра на София", каза Стоянов.

Вътрешният министър подчерта, че искат да бъдат обезопасени и всички поставени елементи, както и новообособени трасета. "Срокът, който сме дали, е днес. Както всички вие виждате, тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция в размер от 2 до 7 хиляди лева по Закона за движение по пътищата", съобщи той.

Стоянов уточни, че успоредно с това е пуснато и сигнално писмо и до кмета на СО Васил Терзиев, с което го уведомяват, че тук са извършени незаконни действия, за което той следва да предприеме необходимите мерки, а ако не го направи предстоят разпореждания и до него.

Вътрешният министър припомни, че още преди няколко месеца ясно изрази мнение, че всичко, което се случва в центъра на София, по никакъв начин не е съгласувано с отдел „Пътна полиция" към СДВР. „Това, че представител на „Пътна полиция" е присъствал в Комисията по транспорт, на която е една голяма говорилня и се говори за много проекти, единия от които е бил именно въвеждането на новата организация на движение, по никакъв начин не означава, че в рамките на 3 минути това, което предстои и което правят СО, е съгласувано с отдел „Пътна полиция". Колегите имат действително разумни решения, но все пак някой трябва да се допита до нас и ние трябва да си дадем нашето мнение", подчерта той.

По отношение на международната операция между България и Франция, която се осъществява днес, във връзка със сайт, който се занимава с педофилия и проституция, Стоянов обясни, че е доста рано да коментира каквито и да било факти и обстоятелства по този случай. „На по-късен етап ще получите необходимата информация", увери той.

Вътрешният министър коментира и предложението 17-годишни шофьори да могат да карат автомобили, но с придружител. „Във вчерашния ден на Министерски съвет минаха нашите предложения, които са във връзка с изменения и допълнения на Закона за движение по пътищата. Не е само и единствено това предложение, а има много други условия, които ние поставяме, но основното, което целим, е максимално да вдигнем глобите", каза той и добави, че именно така ще бъде спряна войната по пътищата.

Освен тези, има и още много предложения, които тепърва предстои да влязат в Народното събрание по отделните комисии, като Стоянов поясни, че между първо и второ гласуване възнамеряват да внесат и допълнителни изменения.

Попитан с намаляването на възрастта не се ли вдига рискът от пътнотранспортни произшествия, той отговори: „И в момента я има тази възможност, и ние затова искаме да въведем това условие тези млади шофьори да се движат с придружител, освен това и за мощността на автомобилите, които имат възможност да управляват. Друго предложение също е за управление на МПС от такива шофьори в тъмната част на денонощието, така че има много какво да се направи по Закона за движение по пътищата."

Стоянов коментира и че диалогът с австрийската страна продължава и е оптимист, че до края на тази календарна година България ще бъде приета в Шенгенското пространство и по сухопътна граница. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон