Мръсният въздух причинява 7% от смъртните случаи в големите градове в Индия

Над 7% от всички смъртни случаи в 10 от най-големите градове на Индия са свързани със замърсяването на въздуха. Това става ясно от ново мащабно проучване.

Изследователите призоваха ръководството на страната да предприеме действия за спасяването на десетки хиляди животи годишно.

Изпълнените със смог индийски градове, включително столицата Делхи, страдат в огромни размери от най-серизното замърсяване на въздуха в света, което задушава белите дробове на жителите и представлява нарастваща заплаха за здравната система.

За целите на новото проучване екип, ръководен от индийски специалисти, изследва нивата на причиняващите рак микрочастици, известни като замърсители PM2.5, в градовете Ахмедабад, Бенгалуру, Ченай, Делхи, Хайдерабад, Колката, Мумбай, Пуна, Шимла и Варанаси.

От 2008 г. до 2019 г. повече от 33 000 смъртни случая годишно могат да бъдат приписани на излагането на замърсители PM2,5 над препоръчаната от Световната здравна организация стойност от 15 микрограма на кубичен метър, се казва в проучването.

Това представлява 7,2% от регистрираните смъртни случаи в тези градове за отчетения период.

В столицата на Индия Ню Делхи има над 12 000 смъртни случая годишно, свързани със замърсяването на въздуха - или 11,5% от общия брой.

Но дори в градове, в които замърсяването на въздуха не се смята за толкова силно - като Мумбай, Калкута и Ченай - смъртността е била висока, подчертават изследователите.

Те призоваха за затягане на стандартите за качество на въздуха в Индия.

Настоящата препоръка на страната е 60 микрограма PM2,5 на кубичен метър, което е четири пъти повече от препоръките на СЗО.

Намаляването и прилагането на лимита "ще спаси десетки хиляди животи годишно", заяви съавторът на изследването Джоел Шварц от Харвардския университет, предаде АФП.

"Съществуват методи за контрол на замърсяването, които се използват и другаде. Те спешно трябва да бъдат приложени в Индия", каза още той.

Замърсяването на въздуха може да предизвика инсулти, сърдечни заболявания, рак на белия дроб и други респираторни заболявания. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон