МОСВ излезе със становище за рудодобива в Сърбия при Босилеград

Положителна оценка за допустимост на инвестиционното предложение не може да се даде, казват от екоминистерството.

Министерство на околната среда и водите издаде становище за инвестиционно предложение „Разработване на оловни, цинкови и медни руди от мини „Подвирови“ и „Поповица“ в района на Караманица, община Босилеград“.

"В Доклада за ОВОС не са застъпени и не са оценени изчерпателно и подробно възможните значими въздействия на проекта върху околната среда в трансграничен аспект, в това число въздействията върху повърхностните води, подземните води и зоните за защита на водите във водосбора на река Драговищица на територията на Република България. В Доклада не са идентифицирани, разработени и предложени достатъчно подходящи мерки за намаляване и ликвидиране на възможните въздействия върху компонентите и факторите на околната среда.

Положителна оценка за допустимост на инвестиционното предложение не може да се даде както по отношение на околната среда, така и от здравна гледна точка", информират от МОСВ.

Екоминистерството ще настоява да бъдат отстранени всички забележки по доклада, както и да бъде организирано обществено обсъждане и на територията на Република България.

Протестиращи: В Кюстендил скоро ще отглеждат метални череши

 

БГНЕС припомня, че по-рано днес пред сградата на МОСВ в София се проведе протест. Според сдружение "Балканка" рудодобивът в Босилеград води до екокатастрофа в Западните покрайнини и в България. Протестращите поискаха оставката на екоминистъра Петър Димитров. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон