Москва: Военният баланс на Балканите се променя в полза на Сърбия

Република Сърбия е загрижена за своята сигурност и една от мерките в този контекст е поддържането и системното развитие на въоръжените сили.

Въпреки обективните ограничения се предприемат мерки за укрепване и подобряване на армията, като се постига желаният резултат. В резултат на това сръбските въоръжени сили в момента са едни от най-мощните в региона.

Общи показатели

Въоръжените сили на Република Сърбия в сегашния им вид са създадени на 8 юни 2006 г. след разделянето на Държавния съюз на Сърбия и Черна гора. Частите и формированията, останали на сръбска територия, бяха включени във въоръжените сили на новата независима република. На тази основа в бъдеще бяха осъществени различни военни построения, насочени към защита на националните интереси при съществуващите условия.

Понастоящем в Сърбия има само два вида въоръжени сили. Първият и основен е сухопътните войски. Те обикновено имат стандартен състав и включват танкови, пехотни, артилерийски, инженерни и др. части. Освен това на командването на армията е подчинена речна флотилия по река Дунав. Вторият вид въоръжени сили са военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана. Също така част от задачите по отбраната на страната могат да се изпълняват от жандармерията, която изпълнява функциите на вътрешни войски.

Сръбските въоръжени сили се характеризират с висок потенциал, въпреки ограничения брой военнослужещи и оборудване. Така например в известната класация Global Firepower, която отчита петдесет различни показателя, сръбската армия през 2024 г. е класирана на 56-о място в света или на 20-о място сред европейските въоръжени сили. В сравнение с класацията от 2023 г. Сърбия се изкачи с две позиции нагоре, а от средата на миналото десетилетие се придвижи с още две места нагоре. В резултат на това в момента Сърбия е на второ място след Гърция сред държавите в своя регион.

Причините за подобни промени и напредък в класацията са известни и очевидни. Сръбското военно и политическо ръководство отделя голямо внимание на националната сигурност и развитието на въоръжените сили. Сърбия не членува в политически или военни блокове, поради което не може да разчита на колективни механизми за сигурност и трябва да разчита единствено на себе си.

В същото време от 2022 г. съществува и друг любопитен фактор. Други държави от Европа и Балканския регион решиха да подкрепят Украйна и да й изпратят оръжия и военно оборудване. Доставеното оборудване беше взето от собствените им армии, което се отрази негативно на състоянието им. На свой ред Сърбия не пожертва армията си и това скоро доведе до промяна в баланса на силите в региона.

Сили и средства

Според класацията Global Firepower 2024 общият брой на сръбските въоръжени сили е 25 000 души. В класацията "Военен баланс 2024" броят им е 28,15 хиляди, което включва не само армията, но и силите за сигурност. Основният и най-многоброен вид въоръжени сили са сухопътните сили. В тях служат най-малко 13 000 души. Повече от 5 000 души служат във военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана.

Основната сила на сухопътните сили са две механизирани бригади, всяка от които включва по един танков батальон, два моторизирани пехотни батальона, един инженерен батальон и др. Има и една артилерийска бригада с шест батальона/дивизии, една въздушнодесантна бригада и една бригада специални сили с три батальона. Освен това в състава на силите има няколко отделни спомагателни батальона - инженерен, за отбрана на РХБ, за комуникации и др.

На въоръжение са до 230 основни танка от няколко модела. По-голямата част от парка, около 200 единици, са ОБТ M-84 местно производство. Също така има и до 30 танка Т-72 от една от старите модификации. БТР и БМП от различни модели, като се започне със стария съветски БТР-50, се използват за транспорт на пехотата. Най-новите в парка са приблизително 40 БТР „Лазар-3“.

Полевата артилерия използва системи с калибър от 122 до 155 мм. На въоръжение са около 85 САУ "Гвоздика" съветско производство и по-новите сръбски Б-52 "Нора". Теглената артилерия е повече от 130 единици от различни типове. Реактивната артилерия включва ок. 80 системи за залпов огън с калибър 128 и 262 mm югославско и сръбско производство.

Военната противовъздушна отбрана разчита на системи съветско производство. Има над 70 стари ЗРК "Куб" и различни ПЗРК. Запазени са и артилерийски системи Bofors 40 mm калибър, както оригинални, така и прехвърлени на различни платформи.

Речната флотилия по река Дунав, подчинена на армията, разполага само с четири патрулни катера и със същия брой миночистачи от лек клас. Има четири десантни катера и различни транспортни кораби.

Военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана са с доста скромни размери. Те включват само седем авиационни ескадрили с различно предназначение и с едно или друго оборудване. За противовъздушната отбрана отговарят една зенитно-ракетна бригада и два отделни радиотехнически батальона.

Тактическата авиация включва само 14 изтребителя МиГ-29 от различни модификации и до 18 щурмови самолета J-22. Има поне 40 учебни самолета от няколко модела и по-малко от дузина транспортни самолета. Хеликоптерният парк включва 17 Ми-24 и Ми-35, както и петдесет многоцелеви хеликоптера от различни типове.

Обектовата противовъздушна отбрана, част от ВВС, използва четири далекобойни системи HQ-22 китайско производство и запазва на въоръжение до 15 стари съветски комплекса S-125 и „Куб“. За прикриване на позициите на ЗРК се използват най-малко шест ЗРК "Панцир-С1", както и 40-милиметрови оръдия и различни ПЗРК.

В процес на модернизация

Военното и политическото ръководство на Сърбия, отчитайки съществуващите заплахи и предизвикателства, смята за необходимо да развива въоръжените сили. Тази задача се изпълнява главно чрез придобиване на необходимите оръжия и оборудване от различни класове, включително и най-новите. Напоследък станаха известни няколко такива покупки и бъдещи планове.

Така през февруари 2023 г. сръбското ръководство обяви намерението си да модернизира три дузини танкове и САУ "Гвоздика", както и да закупи до 40 новопроизведени БТР "Лазар-3". То също така предложи да закупи 60 самоходни БТР ALAS.

От няколко години Сърбия преговаря с Кипър за доставка на хеликоптери Ми-35П. Кипърската армия планираше да изведе от експлоатация хеликоптерите и да ги замени с чуждестранни модели, докато сръбската армия беше готова да ги закупи. Преговорите доведоха до реален договор, по силата на който Сърбия получи 11 желани хеликоптера през ноември 2023 г.

През последните години редовно се повдига темата за евентуално закупуване на френски изтребители-бомбардировачи Dassault Rafale. Редовно се договарят общи споразумения, но твърд договор все още липсва. Дали той ще се появи и кога може да се случи, не е известно.

В края на март сръбският президент Александър Вучич обяви нови доставки на оръжия и оборудване. Тогава той заяви, че армията е поръчала и ще получи в близко бъдеще няколко десетки нови РСЗО. Очакват се и нови изтребители и безпилотни летателни апарати. В същото време държавният глава не уточни видовете оборудване, неговите доставчици и други подробности. Вероятно в близко бъдеще ще се появят нови данни за тези доставки.

Планирано развитие

По този начин Република Сърбия, за разлика от други европейски държави, не пести средства за отбрана и не се въвлича в съмнителни военно-политически авантюри, се казва в анализа на „Военное обозрение“. Тя се занимава със системно развитие на въоръжените си сили и го прави по няколко начина. Например, съществуващите модели и продукти се поддържат на въоръжение, а при необходимост се модернизират. Освен това, когато е възможно, се закупуват нови продукти.

Компетентната политика и разумният подход към въпросите на отбраната дават желаните резултати. Сръбската армия не е голяма по численост, но нейното оборудване и възприемани бойни способности са на нивото на другите въоръжени сили в региона. Освен това през последните години се появиха нови фактори, които биха могли да променят баланса на силите в полза на Сърбия. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон