Мицотакис към Силяновска: Без нови провокации

Кирякос Мицотакис призова новоизбрания президент на РСМ да избягва нови незаконни и провокативни прояви.

По време на клетвата в парламента на 12-ти май Гордана Силяновска-Давкова не използва пълното наименование на страната - Република Северна Македония, а само Македония. Това противоречи и на Преспанското споразумение, което сложи край на дългогодишния спор за името на страната.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис съобщи, че ратификацията на трите меморандума от Преспанското споразумение в гръцкия парламент ще стане, когато "другата страна ще демонстрира последователно изпълнение на международните задължения". 
„Новият президент на северна Македония постъпи незаконно и направи провокативен избор. Тя наруши официалния текст от клетвата и нарече страната си с по-различно име от онова, което е записано в Конституцията на съседната държава. Тя наруши не само Преспанския договор, но и основния закон на родината си“, каза Мицотакис пред излизащия в Солун вестник "Македония". Според него не са били случайни и бързите реакции от страна председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен, както и от страна на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, но и на официален Вашингтон.
„Призоваваме новия президент да избягва подобни незаконни и провокативни действия, които категорично няма да приемем. Европейският път на Скопие напълно зависи от искреното за зачитане на договора. Поради тази причина ръководството на Северна Македония трябва да проумее, че от приятелството с Гърция може да има само полза", каза още гръцкият премиер и добави: Отново ще поясня. Разбира се, че ние ще зачитаме постигнатия договор. Ратификацията на меморандумите зависи от другата страна и основно колко последователна ще бъде при изпълнението на международните си ангажименти. Ние очакваме да спазва договореното. Ние като държава, която има приемственост и последователност, ще направим необходимото.
Гръцкият премиер припомни, че неговата партия "Нова демокрация", като опозиционна сила през 2019 г., е била против Преспанския договор, но още тогава е съобщила, че от момента когато той бъде одобрен тя ще го спазва.
„Ще припомня, че още през 2019 г. ние гласувахме срещу Преспанския договор, но никога не сме казвали, че ще го унищожим. Много просто, защото това е невъзможно. Тогава от трибуната на парламента предупредих за проблемите, които създава този договор... Но днес правителството ни трябва да зачита гръцкия подпис под този международен договор“, подчерта Мицотакис. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон