Мицкоски чака мандат от Силяновска, коалиционните преговори са успешни

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че очаква да получи мандат за съставяне на правителство на 6 юни от президента Гордана Силяновска-Давкова, предаде БГНЕС.

Преговорите за правителство с албанската коалиция ВРЕДИ/ВЛЕН са протекли успешно. Към тях вероятно ще се присъедини движение ЗНАМ. Трите формации могат да съставят мнозинство от 78 депутати в 120-местния парламент. Имената на министрите ще бъдат представени "скоро" и в 20-дневния законов срок след получаване на мандата.

"Преговорите за формиране на правителствените ведомства почти приключиха. Очаквам утре президентът Силяновска да даде мандата на ясно декларираното мнозинство, което стана ясно още при избора на Африм Гаши за председател на Народното събрание", каза бъдещият премиер на РС Македония.

"Все още мислим заради някои предстоящи религиозни празници като Рамадан и рождения ден на ВМРО-ДПМНЕ - 17 юни. Имаме няколко неща, за които трябва да се споразумеем, но разбира се очаквам бъдещото правителство да бъде гласувано преди крайния срок, който е определен съгласно закона и конституцията", допълни той.

На пресконференция в македонския парламент Мицкоски отвърна и на реакциите от официална Атина и заявката от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че въпросът за нарушаването на Договора от страна на Скопие може да бъде поставен на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Бъдещият министър-председател каза, че в Гърция има "истерия" и обяви, че е негово човешко право да нарича страната си "Македония". Мицкоски призова гръцките политици да не се държат като талибани по отношение на Преспанското споразумение.

"Предполагам, че истерията в южната съседка е заради изборите. Не очаквам талибанско отношение и талибанско поведение от нито един политик, както и цензура на основните човешки права. Всичко, което се съдържа в Преспанското споразумение, е част от нашата правна система и конституционен ред, бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ ще го спазва. Моето човешко право, гарантирано от много конвенции, е правото на свобода на изразяване и слово. Не се сърдя на политиците, когато не казват цялото и пълно име на своята държава, а само края или част от това име. Моята родина във всяко мое изказване е Македония и тя ще си остане Македония", каза Християн Мицкоски.

"Ако въпросът бъде повдигнат на срещата на върха на НАТО през юли, моето послание ще бъде, че „бих искал да изградя мостове на сътрудничество с нашите съседи, включително южната ни съседка, източната, северозападната. Македония и хората са мирни и гостоприемни. Така се държим ние, очаквам и нашите съседи да се държат така – да си сътрудничат и да поддържат добросъседски отношения", добави той.

БГНЕС припомня, че по време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония, в нарушение на Преспанското споразумение. Тя предизвика международен дипломатически скандал.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Присъстваха и премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

И Силяновска, и Мицкоски "припомниха" на Атина, че може да се обърне към Международния съд, ако вижда нарушаване на договореностите.

Християн Мицкоски днес внесе в парламента проектозакон за нова структура на правителството на РСМ и предложи той да бъде разгледан по съкратена процедура.

Част от министерствата ще бъдат трансформирани чрез добавяне или изваждане на конкретни ресори. Реформата беше част от предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ под името "Платформа 1198".

За прокарване на закона е необходимо 2/3 мнозинство в парламента. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон