Мексико регистрира 155 смъртни случая заради екстремните температури

От март насам в Мексико са регистрирани 155 смъртни случая, свързани с високите температури, като само през последната седмица те са 30, предаде АФП.

Най-малко 2567 души са получили усложнения, свързани с горещините, досега през този топъл сезон, който започна в средата на март и ще продължи до началото на октомври, се казва в седмичния доклад на здравния секретариат.

Десетина мексикански града счупиха рекордите за горещина през май. На 25 май в Мексико сити беше регистриран рекорд от 34,7°C.

В същото време десетки маймуни гаулайтери паднаха мъртви от дърветата в южната част на Мексико, когато температурите се повишиха.

Няколко язовира спаднаха до критични нива, въпреки че в някои региони тропическата буря Алберто донесе желани дъждове тази седмица.

В проучване, публикувано от Световната метеорологична служба (WWA), се казва, че смъртоносните горещини, които обхванаха Съединените щати, Мексико и Централна Америка през май и юни, са станали 35 пъти по-вероятни поради глобалното затопляне.

Министерството на здравеопазването на Мексико предупреди, че в по-голямата част от страната ще продължат да се наблюдават високи температури. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон