Манила: Пекин използва хладни оръжия при сблъсък в Южнокитайско море

Това е сериозна ескалация в разразилия се спор, заплашващ да въвлече САЩ в нов глобален конфликт.

Филипините обвиниха китайската брегова охрана, че е предприела "брутално нападение" с остриета по време на сблъсък в Южнокитайско море по-рано тази седмица, съобщи Си Ен Ен.

На кадри, публикувани от филипинската армия, се вижда как китайски служители от бреговата охрана размахват брадва и други остриета или заострени инструменти срещу филипинските войници и разрязват гумената им лодка, което Манила нарече "нагъл акт на агресия".

Филипините и Китай се обвиняват взаимно за конфронтацията край плитчината Втори Томас в оспорваните острови Спратли на 17 юни.

Тя се случи по време на филипинска мисия за снабдяване с гориво на войниците, разположени на изхвърлен на брега военен кораб от епохата на Втората световна война, който предявява териториалните претенции на Манила към атола.

Инцидентът е последният от поредицата все по-ожесточени конфронтации в богатия на ресурси и стратегически важен воден път.

Сцените, заснети на последните кадри, бележат нов прелом в отдавна тлеещото напрежение. Китай възприема нови, много по-открито агресивни тактики, които според анализатори изглеждат изчислени, за да проверят как ще реагират Филипините и техният ключов съюзник в областта на отбраната - САЩ.

Китайското външно министерство заяви на 19 юни, че "правоприлагащите мерки", предприети от неговата брегова охрана при конфронтацията, са били "професионални и сдържани" и "не са били предприети преки мерки срещу филипинския персонал".

Колин Кох, научен сътрудник в Училището за международни изследвания "С. Раджаратнам" в Сингапур, посочи, че е безпрецедентно морските правоприлагащи органи на Китай да се качват на борда на филипински военен кораб.

"Те може да са гумени лодки, но това не променя факта, че са кораби на филипинските военноморски сили, а според международното право те се ползват с това, което наричаме суверенен имунитет", каза Кох.

"Това е много опасно, защото, ако нещо се случи, това може да се тълкува дори като акт на война", допълни той. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон