Летният сезон на японската планина Фуджи започва с ограничения за туристите

Летният сезон за изкачване на планината Фуджи започва с нови мерки за контрол на струпването на хора по най-популярната туристическа пътека на японския вулкан с цел борба с прекомерния туризъм.

За изкачването на пътеката Йошида ще се събира входна такса от 2 000 йени (13 долара) плюс доброволно дарение, а броят на изкачващите се ще бъде ограничен до 4 000 души на ден.

За първи път тази година властите, загрижени за безопасността и екологичните щети в най-високата планина на Япония, въведоха и онлайн резервации за популярната пътека.

След пандемията в Япония се стичат рекордни тълпи от туристи, като много от тях искат да видят или изкачат планината Фуджи, която през по-голямата част от годината е покрита със сняг, но привлича повече от 220 000 посетители всеки период на изкачване от юли до септември.

Регионалните власти изразиха загриженост във връзка с пренаселеността на планината, която е символ на Япония и някогашно място за поклонение.

Мнозина се изкачват през нощта, за да видят изгрева на слънцето от върха с височина 3 776 м.

Някои спят на пътеката или палят огньове, за да се стоплят, а други се опитват да завършат похода без почивки, в резултат на което се разболяват или нараняват.

Новите мерки са въведени "преди всичко за защита на живота" на алпинистите, а не за да блокират идването на туристи, заяви наскоро губернаторът на префектура Яманаши Котаро Нагасаки.

Всяко лято в японските медии се появяват съобщения за туристи, които изкачват планината Фуджи с недостатъчно алпинистко оборудване.

"Лично аз се чувствам така, сякаш съм се подготвил прекалено добре", каза Джефри Кула от САЩ, който планира да изкачи планината Фуджи на 1 юли, предаде АФП.

"Опитвам се да бъда предпазлив. Погледнах прогнозата, готов съм да сменям няколко екипа, ако дрехите се намокрят, и други подобни неща. Да, това просто изглежда като още едно лудо приключение", допълни той.

Туристическа гореща точка

Активният вулкан има още три основни маршрута, които ще останат свободни за изкачване.

Но пътеката Йошида - до която се стига сравнително лесно от Токио - е предпочитана от повечето туристи. По официални данни около 60% от катерачите избират този маршрут.

Планината Фуджи се намира на около два часа път с влак от центъра на Токио и се вижда на километри наоколо.

Планината е увековечена в безброй японски произведения на изкуството, включително в световноизвестната "Голяма вълна" на Хокусай.

Миналата година Япония привлече над 25 милиона туристи от чужбина, отчасти благодарение на премахването на граничните ограничения от времето на пандемията. Ръководителят на туристическата сфера на страната заяви миналия месец, че амбициозната цел за привличане на 60 млн. чуждестранни туристи годишно е напълно постижима.

Но както и в други горещи туристически точки, като Венеция, която наскоро започна пробна процедура за въвеждане на входни такси за еднодневни посетители, напливът не беше посрещнат с всеобщо одобрение.

През май Фуджикавагучико, градче близо до планината Фуджи, монтира голяма мрежеста бариера на популярно място за наблюдение на вулкана в опит да възпре правенето на снимки от все по-големия брой туристи.

На жителите на града им е писнало от потоците предимно чуждестранни посетители, които изхвърлят боклук, нарушават правилата за движение в стремежа си да направят снимка, която да споделят в социалните мрежи.

През юни пък град Фуджи, който се намира близо до Фуджикавагучико, заяви, че ще построи висока метална ограда, за да контролира недисциплинираните туристи, които дразнят местните жители на друго популярно място за снимки на планината Фуджи - "Мостът на мечтите".

Проблеми, свързани с прекомерния туризъм, са докладвани и на други места в Япония, включително в древната столица на страната Киото, където местните жители се оплакват от туристи, които тормозят известните гейши в града. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон